U  Flotaciji  RBM-a  2017.  prerađeno više od šest miliona tona rude

Izvor: Kolektiv.co.rs, 29.Dec.2017, 10:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

 U  Flotaciji  RBM-a  2017.  prerađeno više od šest miliona tona rude

Rast proizvodnje, kvaliteta i iskorišćenja   Proizvedeno 17.700 tona bakra u koncentratu, 2.500 tona više nego 2016. i dato znatno više od planom predviđenih količina srebra i zlata u koncentratu. – Prosečno iskorišćenje 84,15 odsto, uz zahtevani kvalitet koncentrata. – Pouzdan i kvalitetan rad novih flotacionih mašina velike zapremine RBM. – U Flotaciji majdanpečkog Rudnika bakra 2017. godine prerađeno je više od šest miliona tona rude, proizvedeno 17.700 tona bakra u koncentratu (2.500 tona više nego lane) i dato znatno više od planom predviđenih količina srebra i zlata u koncentratu. Pritom, mesečna proizvodnja se stabilizovala na 1.600-1.700 tona bakra u koncentratu, iako je januarska 1.191 i februarskih 1.225 tona ocenjivano kao solidan rezultat imajući u vidu ekstremno nepovoljne vremenske prilike. U ovom pogonu su uspeli da svakog meseca prerade sve isporučene količine rude sa površinskog kopa i to sa boljim iskorišćenjem i zahtevanim kvalitetom koncentrata. Prosečno iskorišćenje bakra (84,15 odsto) za samo procenat je ispod planiranog, ali je iz meseca u mesec sve bolje. Velika pažnja je posvećena smanjenju troškova normativnog materijala. Pune ruke posla zaposleni su imali u nastojanju da obezbede kontinuirano vodosnabdevanje tehnološkog procesa, budući da je sistem dotrajao i složen, pa su učestale intervencije, posebno na pumpama i kilometrima dugom cevovodu. Pogon drobljenja rude često je bio mesto problema i zastoja na liniji prerade koji su rešavani u kratkom roku. To, međutim, nije odložilo stvaranje preduslova za efikasniji rad u ovoj etapi, kao ni potrebno tekuće i investiciono održavanje u filtraži. Dobro iskorišćenje i povoljan kvalitet koncentrata u Flotaciji RBM-a dovode u vezu sa činjenicom da su nove “Metso minerals” flotacione mašine tek u drugoj godini rada. Nove mašine za osnovno flotiranje i prečišćavanje RCS50 (24) i RCS40 (sedam), zapremine 50 i 40 kubnih metara, tri nove mašine-duvaljke za vazduh, pumpe za reagense i doziranje kreča položile su ispit i, udružene sa znanjem i iskustvom zaposlenih, dale su rezultat u vidu podizanja kvaliteta koncentracije i iskorišćenja. Očekivanja su da se, uz investicije u kompletnu kontrolu i regulaciju tehnološkog procesa za flotacione ćelije velikih zapremina, stvore uslovi da se iskorišćenje dalje povećava, kvalitet poboljšava, a troškovi smanjuju. Članak  U  Flotaciji  RBM-a  2017.  prerađeno više od šest miliona tona rude se pojavljuje prvo na Kolektiv.

Nastavak na Kolektiv.co.rs...






Povezane vesti

Domaćinsko poslovanje u 2017. i proizvodnja veća za petinu

Izvor: Kolektiv.co.rs, 29.Dec.2017

  RTB zaradio 73 miliona dolara   Računica pokazuje da će RTB Bor, kada se od ostvarenih prihoda odbije sve osim amortizacije, u 2017. godini zabeležiti sedam puta veću zaradu nego prošle godine. – Na EBITDU od 73 miliona dolara ove godine uticala je za petinu veća proizvodnja iz sopstvenih...

Nastavak na Kolektiv.co.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kolektiv.co.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kolektiv.co.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.