Izvor: Kragujevac.rs, 13.Sep.2017, 14:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Traži se rešenje za finansijske probleme lokalnih samouprava

Mnoge opštine i gradovi susreću se sa problemom budžetskog deficita, prezaduženosti i nemogućnošću da servisiraju redovne obaveze. Zbog toga je neophodno sistemsko rešenje kojim će se ta oblast urediti, izjavio je ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić.

“Napori ljudi koji danas vode brigu o Kragujevcu da održe finansijsku stabilnost, sprovedu reorganizaciju i racionalizaciju su veliki, ali problemi koji muče Kragujevac i još neke lokalne samouprave >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << posledica su nedomaćinskog i neodgovornog ponašanja lokalnih vlasti decenijama unazad“, ocenio je ministar nakon razgovora sa gradonačelnikom Kragujevca Radomirom Nikolićem.

Vlada Srbije svesna je situacije i efekata koje ona ima na javne finansije i privredni rast, kaže Ružić i ističe da se rešenje ne odlaže, već da se traži ono koje će na sistemski način da uredi tu oblast. “Nije suština da se gradonačelnici i predsednici opština snalaze, već da utvrdimo sistemsko rešenje koje će obezbediti dugoročnu stabilnost i izvesnost“, rekao je Ružić, saopštava Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave. Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave nema nadležnost da to pitanje reši samo, objašnjava ministar i dodaje da zajedno sa drugim ministarstvima, ima aktivnu ulogu u traženju rešenja. “U ovom procesu važno je da komuniciramo i sa lokalnim samoupravama. To nam omogućava da bolje sagledamo situaciju i da rešenja do kojih dođemo ne budu jednostrana“, rekao je Ružić.

Nastavak na Kragujevac.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.