Izvor: Soko-zabava.info, 10.Dec.2018, 15:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sve prednosti i mane koje nose bambus roletne

Roletne predstavljaju vid zaštite prozora, istovremeno sprečavajući prodiranje sunčevih zrakova i ulepšavajući rostor. Postavljaju se na spoljašnjem ili unutrašnjem delu prozora. Ukoliko se postavljaju sa spoljne strane, štite i od elementarnih nepogoda – kiše, grada i snega. Mnogo je različitih vrsta koje se danas ugrađuju na različite načine.

Danas se ugrađuju različite roletne: drvene, PVC, bambus ili zebra mehanizmi zavese i roletni u jednom komadu. Bambus roletne >> Pročitaj celu vest na sajtu Soko-zabava.info << postavljaju se mnogo češće na unutrašnjost, nego na spoljašnjost prozora, zbog materijala izrade. U pitanju su roletne koje se tradicionalno postavljaju u domovima, kancelarijama, ugostiteljskim objektima i drugim prostorijama, dajući duh tradicije i retro stila.

Bambus roletne, kako i samo ime kaže, izrađuju se od ovog prirodnog materijala. U pitanju su dobri zaštitnici svih prozora, vrata i prostorija. Mogu se postavljati i na spoljne prozore, s tim što je potrebno posebno premazati uljanim slojem, radi zaštite od atmosferskih padavina. Prednosti ovih roletni su te što su prirodnih boja, od bež ka braon nijansi, prema izabranom dezenu, i ovom neutralnošću se uklapaju u svaki vaš prostor, sa mogućnosti postavljanja drugih zavesa preko ovih materijala.

Jednostavno se pokreću, najčešće kanapom koji se postavlja sa obe strane, na jednoj kao mehanizam popuštanja, a sa druge strane kao kočnica pokreta. Naizmeničnim pokretima se omogućava puštanje ili zatezanje roletne od bambusa. Izrađuju se u merama ili fiksnim dimenzijama, prema potrebama prostora. Za razliku od PVC roletne  cena im je vrlo prihvatljiva, pa mogu koštati oko 15 evra, koliko se u proseku izdvaja za jedan metar kvadratni.

Pored niza navedenih prednosti, ove roletne imaju i neke nedostatke. Dostupne boje su mnogo manje raznovrsne u odnosu na druge vrste roletni, što proizilazi iz prirodnih materijala. Samim tim, odlično se uklapaju u drvene prozore, ili druge vrste u boji drveta, što se teže postiže ukoliko je u pitanju bela ili siva stolarija. Pored toga, mnogo nezahvalnije je montiranje sa spoljne strane, zbog mogućnosti habanja materijala. Dimenzije koje su dostupne su ili fiksne ili prema merama, ali do određene širine, što je najčešće 180 centimetara.

To je dovoljna širina, međutim ukoliko prostor na koji postavljate roletne od bambusa premašuje navedenu širinu, onda se moraju postaviti dve ili više manjih roletni. Takođe, mehanizam pokretanja ume da bude prilično komplikovan, i zbunjujući s obzirom na postojanje levog i desnog dela upravljanja. Dodatno, nivo svetlosti je univerzalan i teško je promeniti jačinu zrakova koji prodiru, već je samo moguće spustiti ili podignuti roletnu. Uz sve navedeno stoji i činjenica da se javljaju sve savremeniji vidovi roletni, koje imaju i unapređeniji dizajn, materijale i mehanizme pokretanja, koji regulišu bolje nivo svetlosti.

Ugradnja bambus roletni prilično je jednostavna, jeftina i nezahtevna. Najbolje je angažovati majstora, ili uz kupovinu platiti i montažu. Postupak se razlikuje u zavisnosti da li se postavljaju na poseban držač ili prozor. Ukoliko se postavljaju odvojeno, onda su potpuno nezavisne od manipulisanja stolarijom, ali to zahteva postavljanje držača u zid ili plafon, najčešće bušenjem. U suprotnom, ugrađuju se na postojeći prozor ili vrata, pomoću kukica, što ih čini prilično zavisnim od otvaranja i zatvaranja stolarije.

Gornji i donji deo roletne je ojačan, a u određenim razmacima nalaze se krupniji ili sitniji komadi bambusa, povezani kanapima ili drugim držačima. Sa leve strane celom dužinom postavljen je jedan mehanizam za otpuštanje roletne, a sa desne drugi koji predstavlja kočnicu. Pokretima se podešava nivo i visina zavesa, prekviranjem celog ili dela prozora.

Bambus roletne su vid zaštite stolarije i prostorija koji se koristi mnogo godina unazad, vrlo je tradicionalan i ne tako prilagodljiv potrebama. Međutim, široko je prisutan zbog kvaliteta, jer je izrađen od prirodnog materijala, lako se uklapa u svaku prostoriju i jednostavno se montira, uz vrlo povoljnu cenu.

Nastavak na Soko-zabava.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Soko-zabava.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Soko-zabava.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.