Izvor: Soko-zabava.info, 31.Jul.2023, 10:31

Šta sve utiče na plodne dane i menstrualni ciklus žene?

Plodni dani žene se odnose na dane u menstrualnom ciklusu kada je najverovatnije da će doći do začeća – ukoliko se ima seksualni odnos bez zaštite. Ovi dani su poznati i kao period plodnosti ili plodni prozor.

Plodni dani zavise od dužine menstrualnog ciklusa i vremena ovulacije.

Tipično, menstrualni ciklus traje 21 do 35 dana, s prosečnom dužinom od 28 dana.Ovulacija je ključni događaj u menstrualnom ciklusu kada jajnik otpušta jajnu ćeliju (ovum) koja je spremna >> Pročitaj celu vest na sajtu Soko-zabava.info << za oplodnju. Ovulacija obično nastupa oko 14 dana pre početka sledeće menstruacije, kod žena s prosečnim menstrualnim ciklusom od 28 dana. Međutim, kod žena sa dužim ili kraćim ciklusima, ovulacija će se dešavati ranije ili kasnije u ciklusu.Dužina menstrualnog ciklusa može varirati od žene do žene,  kao i kod iste žene tokom različitih perioda njenog reproduktivnog života.

Zbog mnogo faktora koji mogu uticati na dužinu menstrualnog ciklusa, normalno je da ciklus varira iz meseca u mesec. Međutim, ukoliko primetite značajne i učestale promene u ciklusu koje vas zabrinjavaju, preporučuje se da se obratite lekaru radi evaluacije i saveta.

Briga o reproduktivnom zdravlju je veoma važna kako biste održali dobro zdravlje vašeg reproduktivnog sistema, planirali porodicu ili jednostavno osigurali da sve funkcioniše kako treba. Evo nekoliko koraka koje možete preduzeti za svoje reproduktivno zdravlje:

Ovo su neki osnovni koraci koje možete preduzeti za svoje reproduktivno zdravlje. Redovne posete ginekologu omogućiće blagovremeno prepoznavanje potencijalnih problema i blagovremeno reagovanje.

Nastavak na Soko-zabava.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Soko-zabava.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Soko-zabava.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.