Spaskovski: Što pre krenuti sa preradom bakra

Izvor: TimockeVesti.net, 04.Jan.2013, 21:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Spaskovski: Što pre krenuti sa preradom bakra

Ambasador Finske u Srbiji Peka Orpana i generalni direktor RTB-a Blagoje Spaskovski i istakli su da je u obostranom interesu da taj posao što pre počne.
"Razgovarali smo o preradi bakra za finsku industriju i generalno za nordijsku industriju, a naročito industriju automobila", rekao je Spaskovski posle razgovora sa finskim ambasadorom koji je u trodnevnoj poseti Boru.
Spaskovski je podsetio da su Finci poznati po proizvodnji specijalnih, "najboljih" mašina za preradu bakra, i, >> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net << kako je naglasio, eto prostora da na obostran interes u najskorije vreme krenemo sa preradom sopstvenog bakra u Srbijii, i da ne izvozimo samo katode i čisto elementarni bakar
Orpana je, posle razgovora sa rukovodstvom RTB-a razgledao gradilišta nove topionice, fabriku sumporne kiseline i radove koji se izvode u okviru projekta u koji je uključena i ova skandinavska zemlja.
"Finska je već nekoliko decenija prisutna u Boru i Bor nam je posebno važan, pre svega zbog projekta u koji su uključene firme iz Finske, a gde su ukupne investicije oko 100 miliona evra", rekao je finski ambasador u Srbiji.
On je naglasio da je Finska posebno zainteresovana za razvoj rudarske industrije i da je svrha njegove posete Boru da se dogovore kako uspostaviti i učvrstiti saradnju ubuduće.
Rekonstrukciju metalurških agregata u Boru i izgradnju nove fabrike sumporne kiseline zajedno rade kanadski SNC Lavalin, finski Outotek i Rudarsko-topioničarski basen Bor, a sa 135 miliona evra kredita finansira kanadska Agencija za izvoz i razvoj (EDC).
Orpana je najavio da će za nekoliko meseci ponovo doći u Bor sa velikom delegacijom na čijem čelu će biti Geološki institut iz Finske.
"Zainteresovani smo za Srbiju, jer ima velike potencijale u rudarskoj industriji. Dosta je primera ovde gde se primenjuje Ototekova tehnologija što je jaka osnovu za razvoj buduće saradnje", rekao je finski ambasador.
Orpan će narednih dana razgledati turistička mesta u Boru i okolini. Ambasador Finske će, kako je planirano, posetiti Borsko jezero, Crni vrh i arheološko nalazište Feliks Romulijana u Gamzigradu.

Nastavak na TimockeVesti.net...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.