Smrt na Kosovu polju: istorija kosovskog mita

Izvor: MC Bor, 11.Nov.2016, 18:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Smrt na Kosovu polju: istorija kosovskog mita

Bor, 11.11.2016.
U ponedeljak 14. novembra, u 18 sati, politički antropolog, osnivač i urednik  „Biblioteke XX vek“, dr Ivan Čolović predstaviće u Narodnoj biblioteci Bor svoju novu knjigu Smrt na Kosovu polju: istorija kosovskog mita, koja se bavi istorijom pisanja i upotrebe različitih narativa – u obliku svedočanstava, pisama, izveštaja, letopisa, rodoslova, istorijskih, književnoumetničkih i drugih >> Pročitaj celu vest na sajtu MC Bor << tekstova – koji oblikuju i nude, ili nameću, svoje, tokom istorije sve brojnije verzije bitke na Kosovu 1389, uslova pod kojima se odigrala, neposrednih povoda, ključnih aktera i njihovih motiva, odnosno karaktera itd.

Analizirajući bogat korpus tekstova u kojima se sećanje na ovu bitku oživljava ili promoviše, Čolović posebno analizira motive i ciljeve autora ovih verzija, pojedinaca i/ili kolektiva, istorijske okolnosti koje prate njihove evokacije, njihovu potrebu da svoju verziju boja na Kosovu polju i njoj pripisane po(r)uke obznane i njihovu upotrebu ovog istorijskog događaja u sopstvenoj savremenosti. Pritom, Čolović ne uzima u obzir samo uloge koje je (pod)sećanje na Kosovski boj i taj davni Vidovdan igralo ili i dalje igre u političkom i/ili verskom životu Srba, već se bavi i (re)vizijama bitke na Kosovu kod drugih, pre svega balkanskih naroda. Čolovićeva pedantna, temeljna, ali i vrlo zanimljiva studija, nadovezujući se na istraživanja brojnih domaćih i stranih istoričara, folklorista, istoričara književnosti i umetnosti, antropologa i drugih stručnjaka, razotkriva mnogobrojna značenja, često i nesaglasna ili protivurečna, i brojne divergentne ideološke funkcije i političke poruke koje su se, tokom više od šest vekova prepričavanja, preispitivanja i preispisivanja, tumačenja, (zlo)upotrebe…, vezale za kosovski boj i predstave o njemu.
Share
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na MC Bor...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MC Bor. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MC Bor. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.