Šezdeset godina izviđačkog odreda u Kovačici

Izvor: Pančevac-online.com, 30.Okt.2019, 15:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šezdeset godina izviđačkog odreda u Kovačici

Odred izviđača „Janošik“ iz Kovačice – jedini izviđački odred koji deluje u opštini Kovačica ove godine obeležava 60 godina od osnivanja.

Tim povodom su se u ponedeljak 28. oktobra u prostorijama mesne zajednice u Kovačici okupili bivši i aktuelni članovi odreda. Na početku je minutom ćutanja odana počast svim preminulim članovima nakon čega su o istoriji odreda izviđača u Kovačici govorili starešina izviđačkog odreda Jan Jonaš i izviđački instruktor višeg >> Pročitaj celu vest na sajtu Pančevac-online.com << ranga Jaroslav Toman.

Godina 1958. smatra se za početak izviđačkih aktivnosti u Kovačici a odred „Janošik“ je zvanično osnovan 1. januara 1959. godine na inicijativu nastavnika Jana Sladečeka i Ane Svetlik koji su prethodno pohađali kurseve instruktora. Tadašnji članovi bili su učenici od 5. do 7. razreda osnovne škole „Mlada pokolenja“.

Do 1980-ih, članstvo se proširilo na oko 50 izviđača koji su učestvovali u takmičenjima i aktivnostima na teritoriji tadašnje države u organizaciji Jugoslovenskog saveza izviđača. Osamdesetih godina kovačički odred više se fokusirao na aktivnosti u svom okruženju, gde su uz podršku Saveza socijalističke omladine Kovačica organizovali ekološke akcije, sportska takmičenja, marševe i kampovanja.

Nakon nekoliko godina stagnacije, početkom devedesetih, dolazi do uspona izviđača u Kovačici, i odred je brojao više od 100 članova. Tadašnji članovi su 1994. godine započeli organizovanje omladinskih umetničkih kampova. Ratnih devedestih uz podršku republičkih i evropskih saveza i organizacija likovna kolonija u Kovačici, privukla je evropsku ali i svetsku pažnju. Učesnici su dolazili ne samo iz Srbije već i iz drugih država.

Jan Jonaš je u odredu izviđača „Janošik“ aktivan od samog osnivanja i prema njegovim rečima biti izviđač čoveku donosi mnogo avantura, prijatelja i iskustva.

Na okupljanju povodom obeležavanja jubileja su prisutni imali priliku i da pogledaju video zapise sa likovnih kolonija izviđača.

Izviđaštvo u Srbiji ima tradiciju dugu više od jednog veka.

Prva izviđačka četa, po ugledu na skautski pokret u Engleskoj, osnovana je u maju 1911. godine u Beogradu.

Izviđači Srbije su vodeća organizacija mladih i za mlade, koja nudi izazovne programe za devojčice, dečake i mlade uzrasta od 7 do 25 godina starosti u nekoliko hiljada izviđačkih radnih jedinica organizovanih u više od 50 odreda. Kovačički odred u godini jubileja ima za cilj da aktivira aktuelne članove, ne bi li tradicija izviđaštva u našoj sredini i dalje trajala.

Nastavak na Pančevac-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Pančevac-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Pančevac-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.