Izvor: Pančevac-online.com, 27.Jan.2020, 12:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Rano otkrivanje može sprečiti rak grlića materice

Evropska nedelja prevencije raka grlića materice se obeležava od 20. do 26. januara u cilju podizanja svesti žena o raku grlića materice i načinima prevencije. Osnovna poruka svim ženama je da je rak grlića materice maligna bolest koja se može sprečiti. Slogan ovogodišnje akcije je „RANO OTKRIVANjE MOŽE SPREČITI RAK GRLIĆA MATERICE”.

U Srbiji se svake godine u proseku registruje 1214 novoobolelih i 470 umrlih žena od raka grlića materice. Kada je reč o obolevanju >> Pročitaj celu vest na sajtu Pančevac-online.com << od ove bolesti, Srbija se nalazi na petom mestu u Evropi, posle Letonije, Bosne i Hercegovine, Estonije i Moldavije.

Takođe, naša zemlja se i po umiranju od ove vrste raka kod žena nalazi na petom mestu u Evropi, posle Rumunije, Moldavije, Bugarske i Litvanije.

Južnobanatski okrug se po broju obolelih nalazi među okruzima sa nižom stopom obolevanja od prosečne stope u Srbiji, dok se po broju umrlih nalazi među okruzima sa prosečnom stopom mortaliteta. Na osnovu podataka Registra za rak Zavoda za javno zdravlje Pančevo, rak grlića materice u Južnobanatskom okrugu se nalazi na četvrtom mestu u ukupnom obolevanju i umiranju od svih malignih tumora u ženskoj populaciji.

Svake godine u našem okrugu u proseku 40 žena oboli i 15 umre od ove bolesti. Samo u Pančevu,od raka grlića materice godišnje oboli 20 i umre 6 žena.

Najviše obolelih od raka grlića materice u Južnobanatskom okrugu je u uzrastu 55-65 godine, dok se bolest registruje već u uzrastu od 30-34 godine života.

Najviše umrlih je u uzrastu 65-69 godina, dok se smrtni ishodi registruju već u uzrastu 35-39 godine života. Najefikasnije mere prevencije su: Vakcinacija protiv humanog papiloma virusa I Redovni ginekološki pregledi. Važno je znati da se skoro svaki slučaj raka grlića materice može sprečiti. Dobro organizovani skrining programi mogu da spreče i do 80% slučajeva raka grlića materice, otkrivajući malignu promenu u ranoj fazi.

Nastavak na Pančevac-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Pančevac-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Pančevac-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.