Radovanac: Tu smo da pomognemo! Formalno smo deo vlasti, ali suštinski...

Izvor: 025info.rs, 28.Mar.2015, 22:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radovanac: Tu smo da pomognemo! Formalno smo deo vlasti, ali suštinski...

Pojačane aktivnosti mnogih stranaka od početka kalendarske 2015. godine, prosto nameću pitanje jesmo li u izbornoj godini kada je u pitanju lokal, odnosno Autonomna pokrajina Vojvodina? Raznih saopštenja, aktivnosti, konferencija, debata i dolazaka vodećih partijskih ljudi u našu sredinu možemo još više očekivati u narednom periodu. 025info je odlučio da upozna javnost sa planovima Opštinskih odbora svih političkih subjekata u našoj opštini, da se građani informišu "ko kako diše" >> Pročitaj celu vest na sajtu 025info.rs << i kakvi su stavovi partija povodom nekih tema.

Naš ovonedeljni sagovornik je Damir Radovanac, predsednik Opštinskog odbora Socijaldemokratske partije Srbije Apatin. Sa gospodinom Radovancem smo napravili kratak osvrt na dešavanja u Socijaldemokratskoj partiji Srbije u Apatinu i upitali kakvi su planovi za naredni period?

"Od poslednjih aktivnosti, o kojima ste vi i izveštavali svakako vredi napomenuti dan stranke 20. februar, odnosno Dan socijalne pravde kada smo se uselili u nove prostorije. Osnovan je Mesni odbor SDPS u Sonti a u toku su pripreme za Mesne odbore u Prigrevici, Kupusini i Svilojevu. Takođe, očekuje nas i izbor za predsednika Foruma mladih, i to se očekuje u narednih desetak dana. Osnovani su i odbori, tj. stručni saveti i povodom toga ćemo izaći uskoro sa zvaničnim saopštenjem." - započinje priču za 025info Damir Radovanac.

U uvodu smo rekli da je politička scena u Apatinu nešto aktivnija, glede niza dešavanja pre svega opozicionih stranaka u poslednih mesec-dva. Pitali smo gospodina Radovanca kako to komentariše?

"Svakako da je pojačana aktivnost u poslednje vreme i svako ima svoj neki pogled na politički život. Svakako da SNS kao najveća opoziciona stranka na lokalu treba da preuzme najveći teret. Oni imaju zadatak da privuku veliki broj glasača i budu taj neki novi talas u ovom gradu. Što se nas tiče mi ćemo se baviti samo našom strankom, sopstvenim planom i programom i zaista nećemo voditi negativnu kampanju protiv jednih, drugih ili trećih. Ne može neko da bude dobar samo zato što je neko drugi loš." - ističe Radovanac.

Kakav je stav SDPS Apatin prema lokalnoj vlasti? Podržavate li vlast ili ne? Na kraju krajeva, jeste li vlast ili ne, s obrzirom da ste konkretno vi gospodine Radovanac član Opštinskog veća?

"Mi podržavamo projekte vlasti koji su u interesu naroda, odnosno građana Apatina. Ako se bavimo formom, da - deo smo vlasti, ako se bavimo suštinom, ne - nismo deo vlasti. Ne utičemo na dešavanja u vlasti, na samu implemantaciju, tj. na konkretna odlučivanja, na vršenje vlasti. Mi ćemo uvek podržati neke dobre programe, ko god bio na vlasti.

Naš doprinos svakako je to što smo obezbedili lift u Domu starih, to je isključivo naša zasluga preko pokrajinskog sekretara za rad i socijalnu politiku, odnosno predsednika PO SDPS za Vojvodinu Nenada Ivaniševića. Na taj način smo obezbedili Domu starih licencu za trajni rad. To je naš konkretan doprinos vlasti jer smo na taj način i sačuvali radna mesta tim ljudima."
- kaže predsednik OO SDPS Apatin, i dodaje... "Svrstavanje na ovu ili onu stranu neće biti, a oko našeg eventualnog priklanjanja nekome odnosno ulaska u koaliciju pred naredne izbore javnost će biti obaveštena kad krene kampanja. To svakako zavisi od toga ko će imati realne programe i ideje za revitalizaciju ovog grada koji se naravno poklapaju sa našim programom."

Radovanac je u nastavku razgovora posebno naglasio jednu činjenicu...

"Ono što moram da istaknem jeste da se danas skoro svi pozivaju na socijaldemokratiju i gotovo sve stranke imaju tu komponentu u svojim programima. Trenutna vlast nije socijaldemokratska, ne bavi se suštinom problema, ispumpava se voda iz čamca a ne vidi se gde su rupe, a mi želimo da se bavimo konkretnim problemama i začepljavanjem tih rupa. Institucionalni sistem mora biti uspostavljen, ne ovaj "plemenski" karakterističan za našu sredinu, jedino tako može da se implementira socijaldemokratija u pravom smislu."

Očekujete li izbore ove godine? Ako su tačne informacije, vi ćete uskoroformirati pokrajinski štab što implicira da će izbora verovatno biti? Nedavno ste imali sednicu pokrajinskog odbora u Vrbasu, možete li nam reći nešto više o tome?

"Da, održali smo sednicu PO SDPS za Vojvodinu. Na sastanku su dobijene neke smernice kako i u kojem pravcu treba da se radi. Velika je verovatnoća da će pokrajinski i lokalni izbori biti na kraju ove godine, te smo dobili zadatak da formiramo izborne štabove. Ništa ne želimo prepustiti slučaju, pripremamo se i radimo ozbiljno, bili izbori ili ne." - rekao je Radovanac.

Komentar Nenada Ivaniševića na kraju govora na otvaranju novih prostorija SDPS u Apatinu, upućen ljudima iz drugih stranaka bio je "Ako ne možete da se dogovorite sa njima (misleći na opštinski odbor u Apatinu) slobodno pozovite mene, dogovorićemo se." Kako ste vi to shvatili, i kako bi drugi trebalo da shvate tu poruku pošto smo čuli različite reakcije. Da li kao nemogućnost samostalnog donošenja odluka OO SDPS ili nekako drugačije?

"Vidite... U politici može jedna rečenica da se tumači na više načina, meni je to jasno. Jasno mi je i da može biti velikih zloupotreba, i ne bih se zaista toliko bavio time. Gospodin Ivanišević je tom rečenicom praktično apelovao na sve političke subjekte da ne dozvole da neke nazovimo nebitne sitnice pokvare dogovore i planove koji su dobri i koji su u interesu građana. Mi imamo apsolutnu autonomiju u svom radu, odnosno potpuno "odrešene ruke" kako se to žargonski kaže. Tu nikakve dileme nema." - završava razgovor za 025info Damir Radovanac, predsednik Opštinskog odbora Socijaldemokratske partije Srbije u Apatinu.

Glavni i odgovorni urednik

email: rajko@025info.rs

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove 025info redakcije.

Nastavak na 025info.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 025info.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 025info.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.