Predavanje “Još uvek vozim” održano u Kovačici

Izvor: Pančevac-online.com, 28.Okt.2019, 17:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predavanje “Još uvek vozim” održano u Kovačici

Savez paraplegičara i kvadriplegičara Srbije i Agencija za bezbednost u saobraćaju uz podršku opštine Kovačica – odseka za saobraćaj su u petak 25. oktobra organizovali predavanje za učenike završnih razreda gimnazije Mihajlo Pupin u Kovačici o bezbednosti u saobraćaju.

Predavač je bila Bojana Gladović, član upravnog odbora Saveza paraplegičara i kvadriplegičara Srbije.

Cilj ovog projekta jeste bezbednost mladih u saobraćaju i realizujemo ga po srednjim školama. >> Pročitaj celu vest na sajtu Pančevac-online.com << Nakon što sam sa kolegama prošla obuku za predavanje, tokom jednog školskog časa iznosimo učenicima III i IV razreda srednje škole našu ličnu priču, a potom im govorimo o opštim saobraćajnim propisima.

Bojana je 2005. godine doživela saobraćajnu nezgodu i ostala invalid, svojom pričom želi da probudi svest kod mladih da je život jedan i da mala greška može da nam promeni život u sekundi.

Radimo ovaj projekat pet godina i do sada smo posetili preko 30 gradova i opština i čulo nas je oko 30 hiljada učenika srednjih škola. Statistike Agencije za bezbednost u saobraćaju pokazuju da su najugroženiji u saobraćaju upravo mladi uzrasta od 15 do 21 godine zbog čega smo i odlučili da upravo njih obuhvatimo ovim projektom. Oni su vozači početnici, nemaju dovoljno iskustva da bi bili sigurni i slobodni u vožnji, zato im kroz naše lične priče, ukazujemo na posledice, istakla je Bojana.

Učenicima su na predavanju prikazani i video spotovi koji se tiču upravo bezbednosti u saobraćaju a na kraju predavanja su učenici probali tzv. “pijane naočare” koje simuliraju stanje vozača u alkoholisanom stanju.

Najčeši uzroci saobraćajnih nezgoda su nepoštovanje ograničenja brzine, preticanje na mestima gde to nije dozvoljeno i bezbedno, kozumiranje alkohola i korišćenje mobilnih telefona tokom vožnje. Od početka godine do 5. avgusta ove godine u saobraćajnim nezgodama u Srbiji poginulo je 292 ljudi, što je 19 više nego u istom periodu prošle godine. Cilj ovakvih projekata je podizanje saobraćajne kulture stanovništva, kao jedne od preventivnih mera kojom se uzroci saobraćajnih nesreća mogu sprečiti, a njihove posledice smanjiti.

Nastavak na Pančevac-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Pančevac-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Pančevac-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.