Izvor: Vesti-online.com, 16.Dec.2011, 09:40 (ažurirano 02.Apr.2020.)
Pravi doručak ubrzava mršavljenje
Naučnici su otkrili da vrsta hrane koju jedete pre fizičkih i mentalnih napora ima direktan uticaj na vaše zdravlje. Koja je to hrana koja će najviše prijati vašem organizmu, ali i pomoći vam da smršate?
Da li vam vaš široki struk stvara noćne more? Stručnjaci sa Univerziteta u Notingemu kažu da doručak sa niskim glikemijskim indeksom (GI) uz sok od jabuke pomaže telu da razbije masti bolje nego da dan počnete žitaricama i belim tostom, izveštava Dejli Ekspres.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << />
Studija koju predvodi dr Ema Stivenson bavila se zdravstvenim stanjem mladih žena kada doručkuju određenu hranu. Prvo su im dali doručak koji izaziva veliki rast glukoze u krvi - kornfleks i mleko, beli hleb i džem i gazirana, zaslađena pića.
Zatim su promenili ploču i dali im hranu sa niskim GI, s tim da oba doručka imaju istu količinu kalorija, ugljenih hidrata, masti i proteina. Doručak sa niskim GI sastojao se od muslija, mleka, kompota breskve, jogurta i soka od jabuke.
Tri sata posle jela, žene su provele sat na traci za trčanje. Zatim im je dat ručak - isti u oba perioda studije. Tokom dana uzeti su uzorci krvi i vazduha koji izdišu.
Iz analize, istraživači su otkrili da plazma slobodnih masnih kiselina - koji pokazuju količinu masti koju telo koristi za energiju - počinje da raste dva sata posle doručka sa niskim GI i da je u tom slučaju veća koncentracija, što znači i brže sagorevanje masnih naslaga u telu.
- Zaključili smo da konzumiranje doručka sa niskim GI povećava oksidaciju masti i dok se odmaramo i dok vežbamo, a pritom utiče na apetit, jer su se ispitanici osećali siti duže nakon što bi pojeli ovakvu vrstu hrane - kazala je dr Stivenson.
Nastavak na Vesti-online.com...