Objavljen 4. deo Istorije Aleksinca profesora Spirića

Izvor: Aleksinac.net, 03.Feb.2013, 14:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Objavljen 4. deo "Istorije Aleksinca" profesora Spirića

Na više od 500 stotina strana čitaocima željnim istorijskih podataka i analiza događaja, prezentovani su podaci vezani za period od 1889. do kraja Prvog svetskog rata.

Nakon što je u trećoj delu „Istorije Aleksinca“ opisao period od završetka Prvog srpsko-turskog rata do kraja vladavine kralja Milana, kao i razvoj privrede i zdravstva u Aleksincu i okolini u 19. veku, u četvrtom delu, koji je izašao iz štampe ovih dana, profesor Miodrag Spirić detaljno >> Pročitaj celu vest na sajtu Aleksinac.net << je obradio istorijski period od 1889. do kraja Prvog svetskog rata.

Na više od 500 stotina strana čitaocima željnim istorijskih podataka i analiza događaja, prezentovani su podaci vezani za period vladavine kralja Aleksandra Obrenovića od 1889. do prevrata 1903., zatim istorijski podaci i dokumenti vezani za Aleksincu u periodu vladavine kralja Petra 1. Karđorđevića i u toku 1. svetskog rata.

U 4. delu „Istorije Aleksinca“, za koji je pokojni profesor Miodrag Spirić pripremao materijal sve do kraja svog života 2011. godine, veliki prostor posvećen je razvoju školstva u Aleksincu.

Tako se mogu pronaći iscrpni istorijski podaci vezani za rad i organizaciju osnovnih škola na teritoriji opštine Aleksinac do početka I svetskog rata.

Pored podataka o osnovnoj školi u Aleksincu, objavljeni su i istorijski podaci za 24 seoske škole, kao i za Žensku radeničku školu i Školu za zanatsku i trgovačku omladinu.

Na kraju knjige nalazi se i tekst o Okružnom sudu u Aleksincu u kome se čitaoci mogu upoznati sa njegovim radom od osnivanja 1832. godine do početka 1. svetskog rata.

U periodu opisanom u 4. delu „Istorije Aleksinca“ je nastavljen je proces stagniranja i nazadovanja Aleksinca, na šta su uticale objektivne istorijske prilike, ali i subjektivne ljudske odluke.

Međutim, autor navodi i niz akcija tadašnjih lokalnih vlasti i ogromnu energiju koja je usmerena ka sprečavanju ekonomskog, kulturuno-obrazovnog i duhovnog propadanja grada.

Knjiga „Istorija Aleksinca i okoline od abdikacije kralja Milana do kraja Prvog svetskog rata“ može se naći u knjižari Centra za kulturu i umetnost u Domu kulture.

Nastavak na Aleksinac.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Aleksinac.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Aleksinac.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.