Obeležena 101 godina od smrti vojvode Radomira Putnika

Izvor: Kragujevac.rs, 17.Maj.2018, 15:29   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležena 101 godina od smrti vojvode Radomira Putnika

Na današnji dan 1917. godine u Nici umro je vojvoda Radomir Putnik, slavni vojskovođa u balkanskim ratovima i u Prvom svetskom ratu. Intoniranjem himne i minutom ćutanja kraj spomenika srpskog vojvode odata je počast i obeležena godišnjica. U prisustvu predstavnika lokalne samouprave, delegacije Vojske Srbije, Komande garnizona u Kragujevcu, predstavnika udruženja i velikog broja Kragujevčana, u ime grada, obratila se Gordana Damnjanović, član Gradskog veća.

Ovo je godina u >> Pročitaj celu vest na sajtu Kragujevac.rs << kojoj grad Kragujevac obeležava značajne jubileje i datume i jedan od takvih je 101 godišnjica od smrti slavnog srpskog vojvode Radomira Putnika. Danas se klanjamo seni velikog vojskovođe, Kragujevčanina po rođenju, jednoj od najznačajnijih figura srpske istorije. Jednom od velikih ljudi, umova i boraca za slobodu i očuvanje srpske države. Narodi koji se s ponosom sećaju istorije i svoje prošlosti, imaju utemeljen put ka budućnosti. Velikanu naše slavne i burne istorije danas odajemo počast pred spomenikom koji o njemu kao čoveku mnogo kazuje. Veliki vojskovođa i skroman čovek svoja odličja nosio je ne na mundiru već u grudima, rekla je dr Gordana Damnjanović, član Gradskog veća.

O liku i delu vojvode Putnika govorio je Marko Kovač, pukovnik u penziji. On je podsetio da je vojvoda Putnik, po mišljenju stručne vojne javnosti bio nenadmašiv strateg koji se tokom čitave karijere borio za očuvanje i slobodu srpske države a koji je mnogo učinio u sistemu rukovođenja vojskom i komandovanjem.

Kraj Spomenika vojvode Radomira Putnika vence su položili Gordana Damnjanović, član Gradskog veća u ime grada, delegacija Vojske Srbije komande garnizona u Kragujevcu, Udruženja ratnih vojnih invalida, Udruženja potomaka ratnika Srbije 1912 - 1920. i SUBNOR-a.

Nastavak na Kragujevac.rs...






Povezane vesti

ŠTITEĆI VOJNIKE IŠAO I U ZATVOR Bio je hapšen i penzionisan pre nego što je postao najveći vojskovođa srpske ratne istorije

Izvor: Blic, 17.Maj.2018

Tokom svoje bogate vojničke karijere bio je dva puta načelnik Glavnog generalštaba, pet puta Ministar vojni i načelnik Štaba Vrhovne komande Vojske Kraljevine Srbije u Balkanskim i Prvom svetskom ratu, a danas se obeležava 101. godišnjica njegove smrti.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kragujevac.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kragujevac.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.