NAJAVLJENO MAJSKO POSKUPLJENJE STRUJE POD ZNAKOM PITANJA

Izvor: TimockeVesti.net, 22.Feb.2024, 06:31

NAJAVLJENO MAJSKO POSKUPLJENJE STRUJE POD ZNAKOM PITANJA

Beograd, 22. februar – Cene električne energije za domaćinstva i privredu u Srbiji, kao i cena gasa, trenutno se približavaju nivoima tržišnih cena na evropskoj berzi, ali stručnjaci tvrde da novo poskupljenje u maju, prema preporuci Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), verovatno neće biti potrebno.
Konsultant za energetiku Željko Marković izjavio je da, iako preporuke MMF-a imaju obavezujuću snagu, trenutni trendovi na tržištu električne energije ukazuju da poskupljenje struje >> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net << u maju ove godine, za osam odsto, i gasa za deset odsto, možda neće biti neophodno. Marković je naglasio da cene energenata na svetskom tržištu opadaju, a prema sadašnjim okolnostima, cena struje ne bi trebalo da beleži rast.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je izjavio za RTS da neće biti novog rasta cena energije, što je dodatno potkrepio argumentom da je važno očuvati atraktivnost Srbije za strane investitore.
MMF je prethodno dao preporuku o povećanju cena električne energije za domaćinstva u trenutku kada je bila daleko ispod tržišne vrednosti. Marković je naglasio da su cene električne energije u Srbiji postepeno rasle i približavale se tržišnim vrednostima, dok je istovremeno došlo do opadanja cena na evropskom tržištu.
Prosečna cena električne energije na evropskom tržištu prošle godine bila je oko 110 evra po megavatsatu, slična ceni koju sada plaća i privreda u Srbiji. Marković je dodao da je cena električne energije za domaćinstva i dalje među najnižima u Evropi.
Situacija je slična i sa cenom gasa, koja se, prema rečima stručnjaka, smanjuje na tržištu. Miloš Zdravković, stručnjak za energetiku, izrazio je uverenje da poskupljenje struje ne bi trebalo da se dogodi, bez obzira na preporuku MMF-a. On je naglasio da MMF često poseže za povećanjem cena, ali da trenutne okolnosti ne zahtevaju značajne korekcije.
Sredinom 2022. godine, cene energenata su bile na rekordnim nivoima, ali se od tada situacija stabilizovala. Stručnjaci ističu da su cene energenata u Srbiji i dalje konkurentne, čak i u poređenju sa evropskim standardima.
Članak NAJAVLJENO MAJSKO POSKUPLJENJE STRUJE POD ZNAKOM PITANJA se pojavljuje prvo na Borske Narodne Novine.

Nastavak na TimockeVesti.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.