Izvor: Soko-zabava.info, 08.Nov.2017, 12:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Male kućne popravke koje možete da uradite i sami

Znamo! Retko ko voli da mu se majstori šunjaju po kući, a to na koji način završe sa popravkama i koliko ih naplate ne vredi ni pominjati. Naravno, daleko od toga da su svi majstori prevaranti i naravno da ima i onih poštenih, ali to i dalje ne menja činjenicu da jednostavno ponekad volimo da stvari držimo u svojim rukama, odnosno, da sami rešimo sve svoje probleme.

Da se razumemo, biti sam svoj majstor nije toliko zahtevno, samo je potrebno da imate odgovarajući alat i malo predznanja. >> Pročitaj celu vest na sajtu Soko-zabava.info << A čak i da imate samo alat, ali ne i znanje – tu je internet da vam malo pripomogne.

Dakle, kada  je reč o alatu, osnovno što bi trebalo da imate u svom domu da biste mogli da pređete na popravke jesu metar, šrafciger, odvijač sa komplet nastavcima, klešta, skalpel, izolir traka, čekić, podešavajući ključ, turpija, testera, a nije naodmet imati i malo starih metalnih žica i kablova. Kada je alat spreman, spremni ste i vi da se uhvatite u koštac sa tim popravkama!

Najpre je potrebno da uklonite stare pločice da biste ih zamenili novim. Skinite malter oko pločice, a zatim i samu pločicu. Ukoliko je pričvršćena polomite je čekićem na nekoliko delova i tako je uklonite. Ako ne pomaže ni to, biće vam potreban novi alat, bušilica, kojom ćete po sredini izbušiti pločicu i tako je ukloniti. Novu pločicu zalepite lepkom, a potom oko ivica nanesite malter.

Ukoliko je oštećenje veliko, popunite rupu silikonom, a zatim prebrišite višak. Ako je ogrebotina mala, možete je popuniti čvrstim sapunom što će biti odlično rešenje ukoliko se vinil ne kvasi.

Od alata će vam biti potreban samo lepak za projekte koji lako možete nabaviti u građevinskim radnjama. Stavite lepak ne mesto gde laminat viri, pritisnite da se laminat zalepi za pod, a potom na mesto stavite nešto teško dok se n osuši i stegne.

Prvo što je potrebno da uradite jeste da zaustavite dotok vode u slavinu tako što ćete jednostavno zavrnuti ventil koji se nalazi ispod sudopere. Ukoliko je reč o staroj slavini, uklonite ručku tako što ćete odvrnuti šraf. Zatim izvadite hromirani cilindar koji se nalazi ispod, skinite maticu koja drži osnovu u mestu, potom izvucite osnovu i jednostavno zamenite gumicu za česmu. Na kraju stavite slavinu i ponovo pustite vodu. Lako, zar ne?

Ovo je još jedna kućna poravka koja ne zahteva ni mnogo alata i materijala ni mnogo truda. Ukoliko problem nije veliki, jednostavno upotrebite bilo koje sredstvo za izbeljivanje, a zanimljiva ideja je i korišćenje paste za zube kojom ćete ukloniti buđ trljanjem četkicom za zube. Zahteva malo više vremena, ali eto i više utrošenih kalorija!

Alati koji su vam potrebni jesu soda bikarbona, sirće, so, ali i ofinger! Prva mogućnost je da u slivnik sipate pola šolje sode bikarbone, a zatim i pola šolje sirćeta. Sačekajte pola sata do sat vremena pa ponovite ukoliko je potrebno.

Druga opcija je da u slivnik sipate šolju sode bikarbone, pola šolje soli i sve to zalijete dvema šoljama ključale vode. Treća opcija je da ofinger od žice savijete tako da mođe da uđe u slivnik, s tim što će kraj biti u obliku male kuke koja će potom moći da otpuši slivnik.

Nastavak na Soko-zabava.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Soko-zabava.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Soko-zabava.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.