Krenula besplatna škola jahanja u Boru

Izvor: TimockeVesti.net, 15.Avg.2012, 21:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Krenula besplatna škola jahanja u Boru

Nakon što je dobijena kompletna oprema, u Boru je počela da radom i škola jahanja. Interesovanje za konjički sport je veliko, budući da se za samo nekoliko dana više od 70 Borana i dece upisalo u besplatnu školu jahanja.

Treneri Anja Adamović, Ivan Sinožić i Staniša Nikolić daju maksimum da mladima prenesu osnovno znanje o nezi, opremi i korišćenju jahačkih konja.

- Polaznici su podeljeni u grupe i vežbaju svakim danom, sem utorka i petka kada konji odmaraju. >> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net << Interesovanje je veliko, a u školu jahanja krenule su osobe od devet do 60 godina. Za sada uče osnove jahanja na ograđenom prostoru nedaleko od borskog Sportskog centra. Kasnije će imati prilike da izađu i na hipodrom - kaže Klime Bitkoski, direktor borskog Zoo-vrta koji brine i o konjičkom klubu.

Klub trenutno ima dve kobile Evgeniju i Andromedu, koje su učestvovale u galopskim trkama. Nadležni u konjičkom klubu budućnost vide u još većem broju jahača i zainteresovanosti za konjički sport.

- Za bavljenje konjičkim sportom ne postoji starosna granica, bitna je ljubav i želja da se ljudi ozbiljnije bave ovim sportom. Inače, to je naporan, a s druge strane i veoma skup sport. Od opreme za jahače su obavezni kaciga, rukavice, pantalone, čizme, čepsovi, a samo za jahaće pantalone treba izdvojiti više od 15.000 dinara. Članove kluba koji su krenuli u školu jahanja učimo pravilnom držanju tela i kako da konja nauče disciplini i poslušnosti. Potrebno je najmanje mesec dana da se konj nauči jahati - kaže Anja Adamović.

Druženje sa konjima u poslednje vreme je izbor roditelja kojima je ovo idealan hobi, ali i deci koja žele da se u budućnosti ozbiljnije bave konjičkim sportom. Treneri kao i veterinar u klubu volontiraju, a oko održavanja konja pomažu i građani.

- Osećaj je predivan. Već sam imala prilike da jašem i čim sam čula da je počela sa radom škola jahanja u Boru, odmah sam se prijavila. Za mene je ovo neverovano iskustvo povezivanja sa ovim plemenitim životinjama i presrećna sam što imam prilike da naučim više o konjičkom sportu - kaže Sanja Milić Nikolić (38) iz Bora.

Staša: Bitna je koncentracija

Staša Neimov (12), učenica OŠ „3. oktobar“, tvrdi da je oduvek želela da se oproba u jahanju.
- O tome sam maštala odmalena. Za sada nije teško i nadam se da ću naučiti sve što je potrebno. Bitna je koncentracija jer konj ne sme da se uznemiri kako ne bi došlo do povrede - tvrdi Staša.

Dejana Stojanović

www.blic.rs

Nastavak na TimockeVesti.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.