Izvor: Soko-zabava.info, 25.Mar.2020, 13:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koraci za pravilan odabir monitora

Želite da kupite monitor? Izbor je dosta složeniji od odluke o veličini dijagonale ekrana. Ako se informišete o tipovima monitora na vreme odabraćete idealan za vaše potrebe.

Prvo pitanje je za koji posao vam treba monitor?

Oni preferiraju one preko 30 inča u kategoriji veličine monitora sa vremenom odziva 2ms ili niže(vreme promene boje na pikselu), dobrom rezolucijom ekrana ( 4k rezolucija 3840×2160) širinom >> Pročitaj celu vest na sajtu Soko-zabava.info << slike 16:9 i još bolji 16:10 odnosom stranica.

Tip panela predstavlja kombinaciju osvetljenja, reprodukcije boja i samog odziva ekrana. Za igranje igrica odlični su TN monitori jer iako imaju nizak nivo osvetljenja i smanjenu reprodukciju boja garantuju vreme odziva od 2ms i manje.

Brzina osvežavanja monitora je na LCD ekranima  60 herza. Za dobru reprodukciju animacije u ovoj kategoriji traže se one vrste sa preko 100.

Veza sa monitorom treba da bude putem Display port veze jer ona podržava reprodukciju visokih rezolucija kao što je 4k putem 60 frejmova u sekundi. HDMI veza to radi duplo sporije na oko 30 fps. Ovakav monitor se može povezati i na konzolu za igru, Blu-ray plejere…

Kada se sve ovo ukombinuje cena monitora je viša, ali je reprodukcija slike odlična za gejming.

U zavisnosti od vrste posla zavisi i odabir vrsta monitora. Više rezolucije i veće dijagonale su potrebne grafičkim dizajnerima i poslovima obrade slika, drugima je dovoljna rezulucija od 1080p Full HD koju imaju one veličine monitora do 24 inča.

Češće se kao tipovi panela za obradu fotografija biraju IPS monitori zbog šireg ugla vidljivosti, oštrijih i dubljih boja. Dok je ostalima sasvim dovoljan VA panel koji pruža kompromis između TN i IPS tehnologije.

U ovoj kategoriji je kao veza sa računarom sasvim dovoljan HDMI kabl. Ako nije potreban audio prenos onda je dobra i DVI veza jer prenosi visoku rezoluciju. VGA veza je stari analogni tip i brzo prenosi sadržaj, ali sam kvalitet slike nije najbolji pa nije dobar izbor za one kojima je to osnovni posao rada na računaru. Još uvek je biran jer ima bolju kompatibilnost sa starijim kompjuterima.

Ultrawide monitrori imaju 21:9 širinu ekrana i dobri su kod prikaza više prozora istovremeno. Ako posao to zahteva od vas ovo je dobar izbor.

I ovde cena monitora zavisi od konkretne kombinacije elemenata, ali je po pravilu dosta povoljnija.

Dodatne pogodnosti

Ako pripadate trećoj kategoriji – onoj kojoj monitor ne treba za nikakav specijalan rad imate i najširu paletu odabira vrste monitora. Možete kombinovati elemente tako da cena bude niža.

Kojoj god grupi pripadali birajte one monitore kod kojih postoji duža garancija. Tražite iskustva kupaca da pronađete koji su modeli pokazali bolji kvalitet. Mora postojati kompatibilnost sa računarom pa ulaganje u savremeni monitor treba da bude nakon ugradnje dobre grafičke karte na kompjuteru. A rezultat svega će biti prijatniji rad na računaru.

Veliki izbor monitora možete pronaći u specijalizovanim radnjama kao što je Vip House, i poručiti ih putem sajta.

Nastavak na Soko-zabava.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Soko-zabava.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Soko-zabava.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.