Izvor: Soko-zabava.info, 31.Okt.2017, 19:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Koja morska hrana sadrži najviše proteina?

Riba spada u red najzdravijih namirnica koje koristimo u ishrani. Ona u sebi sadrži proteine i vitamin D, i najbolji je izvor na svetu omega-3 masnih kiselina, koje su neverovatno važne za funkcionisanje vašeg tela i uma.

Već dakle znamo da je riba bogata proteinima, ali da iverak pruža veći osećaj sitosti nego što to čini vlaknima bogata ovsena kašai povrće, crveno meso ili piletina, mnogi ljudi ne znaju. Studije su pokazale da se na skali namirnica koje pružaju najveći >> Pročitaj celu vest na sajtu Soko-zabava.info << osećaj zasićenosti, ispred iverka nalazi samo kuvani krompir. Razlog zašto je to tako, pored činjenice da u 100 grama iverka ima i 16 grama proteina, leži i u podatku da je ova riba bogata sadržajem serotonina, jednog od ključnih hormona, koji utiču na osećaj gladi.

Ne dozvolite da vas relativno visoki brojevi u polju kalorija i masti na 100 grama lososa prevare, jer istraživanja su pokazala da je moguće upravo zahvaljujući lososu gubiti kilograme. Istražiivači su u jednu grupu stavili ljude koji su želeli da izgube kilograme, i njihov program je bio baziran na izostanku ili  morskih plodova, ili bele ribe ili lososa. I pokazalo se da su sviizgubili kilograme, ali da su oni ispitanicikoji su jeli lososa, imali najniži nivo insulina. U drugoj grupi dobrovoljci su četiri nedelje zaredom jeli tri puta po 150 grama lososa nedeljno, kao deo programa niskokalorične dijete. Ovi ispitanici su izgubili oko kilogram ipo više nego polaznici koji su se opredelili da uopštene jedu ribu. Ukoliko ste u prilici uvek se opredeljuljte za divljeg lososa umesto odgajanog, i znajte da u 100 grama lososa dobijamo 17 grama proteina.

73 kalorijice u 100 grama, od toga 16 grama proteina, ima tuna iz konzerve. Jesti tunu iz konzerve je najproduktivniji i najisplativiji način da se gube kilogrami, posebno sa vašeg stomaka, zbog DHA omega-3 masnih kiselina. Ovo je riba za čije neuvrštavanje u meni nemate izgovore „skupa je“ I „koće to da uredi?“Jedina začkoljica sa previše ove tune u ishrani leži u količini prisutne žive (ako se neko seća doktor Haus je imao baš takav slučaj). Nivo količine žive u ovoj ribi zavisi od vrste do vrste, ali generalno govoreći najtoksičnije su najkrupnije i najtanje tune. Blufin i albakor važe za najtoksičnije. Stoga nismo u problemu sa tunom iz konzerve, jer se ona dobija od malih riba, tako da je dozvoljeno jesti je dva do tri puta nedeljno, ili oko 360 grama.

Riba i pomfrit, maskota britanske brze hrane, neće vam pomoći pri gubitku kilograma, barem ne dok dolaze iz friteze. Međutim, ukoliko se pacifički bakalar, koji se najčešće i koristi za ovu čuvenu kombinaciju, konzumira pripreman  na drugi način, vaš struk postaće tanji. Ovo ne pišemo napamet – prema istraživanjima časopisa „Nutricionista“, ukoliko pet puta nedeljno jedete bakalara, kao deo programa vaše niskokalorične dijete, u periodu od osam nedelja, smršaćete skoro 2 kilograma više nego kada ne jedete ribu uopšte. Poredvisokog procenta proteina, 15 grama u 100 grama bakalara, ova riba vam pomaže da mršavite jer zbog prisustva amino kiselina vaš metabolizam se ubrzava.

Nastavak na Soko-zabava.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Soko-zabava.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Soko-zabava.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.