Knežević: U narednih nedelju dana zdravo mleko u prodaji

Izvor: TimockeVesti.net, 24.Feb.2013, 01:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Knežević: U narednih nedelju dana zdravo mleko u prodaji

Ministar poljoprivede Goran Knežević izjavio je danas da očekuje da će u najkraćem roku, već u narednih nedelju dana, u prodaji biti mleko potpuno ispravno…
Ministar poljoprivede Goran Knežević izjavio je danas da očekuje da će u najkraćem roku, već u narednih nedelju dana, u prodaji biti mleko potpuno ispravno za upotrebu i da neće biti nikakve sumnje da u njemu ima aflatoksina. Ministarstvo poljoprivrede nastavlja sa vanrednim kontrolama stočne hrane na farmama i >> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net << u fabrikama, kao i analizama kukuruza iz robnih rezervi, rekao je Knežević novinarima prilikom vanredne kontrole u Fabrici stočne hrane "Jabuka" u Pančevu.
Rezultati analiza bi trebalo da budu gotovi u ponedeljak, kada će početi i nabavka određenih supstanci čiji je cilj da doprinesu da se iz organizma stočnih grla izbace što pre određeni toksini ako postoje, kazao je ministar.
Knežević je dodao da će te supstance biti distribirane poljoprivrednicima, kao i kukuruz iz robnih rezervi za koji analize pokažu da je zdrav i kvalitetan.
Ministar je napomenuo da je Fabrika stočne hrane "Jabuka" jedna od 76 najvećih fabrika stočne hrane u Srbiji, koja je između ostalog i izvoznik.
Ova fabrika iz Pančeva ima i svoju laboratoriju i proizvodi 80.000 tona stočne hrane godišnje, a dosadašnje kontrole nisu pokazale da ima bilo kakvih problema u kvalitetu robe.
Knežević je ponovio tvrdnje da iza krize na tržištu mleka u Srbiji stoji uvoznički lobi koji se zalaže da se domaća hrana zameni prozvodima iz inostranstva koji bi imali primese genetski modifikovanih organizama, kao i domaći monopolisti koji bi da supstituišu stočnu hranu svojom robom i ostvare veći profit.
On je rekao da će oni koji su uznemiravali javnost i doveli do pometnje na srpskom tržištu snositi sankcije, napominjući da mleko koje povučeno sa tržišta nije neispravno, već se samo sumnja da može da bude zaraženo aflatoksinom.
"Ja prihvatam kompletno svoju odgovornost za sve ono što se radi u Ministarstvu poljoprivrede, za sve ono što je bila naša obaveza i za sve ono što što eventualno tvrde da nismo uradili. Napravićemo analizu i ako neko treba da snosi odgovornost, to ću biti ja sigurno", poručio je Knežević.
Načelnica veterinarske inspekcije Sanja Čelebićanin ukazala je da po godišnjem planu redovne službene kontrole, veterinarska inspekcija kontroliše fabrike stočne hrane jednom mesečnom i utvrđuje mere samokontrole u takvom objektu.
"Mi smo našim propisima definisali da svi proizvođači moraju da uvedu principe dobre higijenske i distributivne prakse, odnosno da imaju uveden 'Hasap' na osnovu koga sami prate procese proizvodnje i mogu da utvrde rizike", naglasila je Čelebićanin, napominjući da inspekcija kontroliše da li to proizvođači čine i potom reaguje na adekvatan način.
Što se tiče koncentracije aflatoksina, provera hrane za životinje i sirovog mleka radi se na godišnjem nivou kroz nacionalni monitoring koji Ministarstvo poljoprivrede sprovodi od 1972. godine, dodala je Čelebićanin.
Izvršni direktor fabrike stočne hrane "Jabuka" Milan Stanišić rekao je da je taj proizvođač prisutan pola veka na tržištu Srbije, izvozno je orijentisan, a sve dosadašnje analize su pokazale da nije bilo problema vezano za aflatoksin.
"U našoj stočnoj hrani se već duže vreme koriste preparati koji su apsorbenti mikotoksina, i to nije nešto što se dešava od pre par dana, to je naša zakonska obaveza kao sertifikovanog proizvođača", istakao je Stanišić.
SNS: DS širi paniku kako bi razorila domaću poljoprivredu
Srpska napredna stranka saopštila je jutros, odgovarajući portparolki Demokratske stranke Aleksandri Jerkov na kritike zbog prisustva štetnog aflatoksina u mleku, da je DS namerno širila paniku među građanima, "kako bi razorila domaću poljoprivredu, zarad interesa njihovih prijatelja tajkuna".
"Demokratska stranka uništila je srpske seljake i srpsku poljoprivredu, nadajući se da će tako, podmetanjem afere, svoju osutu stranku moći da podigne nešto iznad cenzusa", navodi SNS.
Naprednjaci tvrde da, dok se "hiljade litara mleka prosipa svakog dana", demokrate "bez imalo stida ne odustaju od uznemiravanja i dovođenja u zabludu javnosti i nastavljaju bezobzirno uništavanje seljaka".
"Demokratska stranka je namerno i planski širila paniku među građanima, kako bi razorila domaću poljoprivredu, zarad interesa njihovih prijatelja tajkuna. Nijedna država u regionu nije podigla toliku paniku i nigde nije toliko seljaka uništeno kao u Srbiji", navodi SNS.
SNS se oglasila povodom izjave portparolke DS Jerkov, koja je sinoć navela da se od SNS očekuje da se čuje samo jedno - zašto je ministar poljoprivrede Goran Knežević "dve nedelje krio" da je mleko koje piju građani štetno za zdravlje.
"Umesto toga, neodgovornim ponašanjem i retorikom devedesetih SNS nanosi Srbiji štetu, jer se ne bavi rešavanjem krize, nego političkim uvredama", navela je Jerkov u pisanoj izjavi.
Prema njenim rečima, problem sa mlekom postoji u celom regionu i građani Srbije ne zaslužuju da budu jedini koji imaju vladu koja ne brine o njihovom zdravlju, već isključivo o svojim foteljama.
Ona smatra da su naprednjaci "skinuli Šešeljev lik sa revera, izbacili njegove slike iz kancelarija, ali njegov rečnik ne zaboravljaju.
"U duhu najboljih Šešeljevskih tradicija, Srpska napredna stranka se ne odriče starog radikalskog pristupa blaćenja političkih protivnika kad nema argumente sa kojima bi mogla da učestvuje u raspravi", navela je Jerkov.
U saopštenju SNS-a povodom izjave portparolke DS kaže se da su
Demokratsku stranku svi napustili, a da su "sami izbacili one koji nisu hteli da odu" kao i da su "jedino, po nekoj čudnoj logici, primili Aleksandru Jerkov, koja se sada oglašava besmislenim saopštenjima".
FG_AUTHORS: Timočke Vesti
Read more http://www.prva.rs/sr/vesti/ekonomija/story/21907/Kne%C5%BEevi%C4%87%3A+U+narednih+nedelju+dana+zdravo+mleko+u+prodaji.html

Nastavak na TimockeVesti.net...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.