Kako sprečiti letnje crevne infekcije

Izvor: KovinEkspres.rs, 15.Jul.2015, 13:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako sprečiti letnje crevne infekcije

Centar za prevenciju i kontrolu bolesti o crevnim zaraznim bolestima

Posmatrajući udeo Crevnih zaraznih bolesti prema strukturi obolevanja od zaraznih bolesti u Južnobanatskom okrugu u toku 2014. godine zapažamo da zauzimaju drugo mesto sa učešćem od 5,94% i 599 prijavljenih obolelih sa incidencijom od 203.93 koja je 17,1% manja u odnosu na 2013. godinu kada je iznosila 246.14 i 15,1% niža u odnosu na petogodišnji prosek koji iznosi 240,17.

Značajne razlike u >> Pročitaj celu vest na sajtu KovinEkspres.rs << visini incidencije pokazuju Crevne zarazne bolesti po opštinama Južnobanatskog okruga. Najviša incidencija je registrovana u opštini Opovo (306.49) isto kao i 2013. godine dok je najniža registrovana u opštini Bela Crkva (92.11), za razliku od 2013. godine kada je to bila opština Kovačica (94.96).

Ako posmatramo šest meseci 2015. godinu broj obolelih pod dijagnozom Salmonelozis bilo je 19 za 27% manje nego 2014. godine u istom posmatranom periodu (26) za teritoriju JBO.

Do Jula meseca 2015. godine, iz ove grupe bolesti, na teritoriji JBO prijavljene su dve epidemije. Jedna porodična epidemije Salmonele u Vršcu sa 4 obolele osobe, uzrok epidemije je upotreba termički ne obrađenih jaja u domaćoj režiji, i jedna epidemija u Kovinu sa 4 obolelih, gde je najverovatnije uzrok nastanka epidemije služen majonez od termički ne obrađenih jaja u kiosku brze hrane.

SALMONELOZA

Salmoneloza je oboljenje uzrokovano brojnim tipovima bakterije Salmonele koje su pre svega patogene za životinje, a u manjoj meri za čoveka i daje kliničku sliku – povišenu temperaturu, prolive, bolove u trbuhu, mučninu i ponekad povraćanje.

Rasprostranjenost: Svuda u svetu.

Rezervoar: Domaće i divlje životinje, kućni ljubimci kao iguane, kornjače, ribe, ptice, mačke, ljudi oboleli od salmonele, oni koji se oporavljaju posle bolesti, kliconoše kao i klinički neprepoznati bolesnici.

Način prenošenja:

Upotrebom termički dovoljno ne obrađenih (nedovoljno dugo na određenoj temperaturi kuvane, pečene…..) namirnica poreklom od inficiranih životinja ili namirnice koje su naknadno kontaminirane pre pripreme za termičku obradu ili pre njihovog serviranja. Najčešće je to zagađena hrana -sirova piletina i proizvodi od termički neobrađene piletine, jaja, proizvodi od termički neobrađenih jaja, nekuvano mleko i proizvodi od takvog mleka ili kontaminirana voda. Hrana se može zaraziti prilikom njene obrade- pečena piletina, meso, voće, povrće koje je seckano na kontaminiranim površinama a koje su korišćene prethodno za tranžiranje zaražene termički neobrađene namirnice, ili rukama lica koja su pripremala hranu a koje su kliconoše.

Inkubacija: Od 6-27 sati, obično 12-36 sati.

Osetljivost: Opšta.

Mere suzbijanja:

PREVENCIJA:

Mr sci med. dr Slađana Tomić

Nastavak na KovinEkspres.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KovinEkspres.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KovinEkspres.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.