Izvor: Soko-zabava.info, 26.Apr.2023, 15:15

Kako odabrati odgovarajuće klime za konkretni prostor?

Uzevši u obzir da se na tržištu mogu naći ne samo klime koje imaju različite karakteristike i različitu cenu, nego i uređaji različitog kapaciteta i proizvođača, to je i odabir adekvatnog klima uređaja izuzetno važan.

Naime, uvek je najbolje posavetovati se sa stručnjacima, kako bi bio odabran onaj klima uređaj, koji će u potpunosti moći da odgovori na sve zahteve konkretnog prostora u kome će biti montiran.

Najčešće se ugrađuju ili prozorske ili takozvane >> Pročitaj celu vest na sajtu Soko-zabava.info << split sistem klime, barem kada je reč o stambenim prostorima, a obično ukoliko su u pitanju poslovni prostori veće kvadrature se koriste takozvani centralni klima uređaji. Takođe, mogu se naći i multi split sistem klime, koje su specifične po tome što imaju jednu spoljnu jedinicu, ali zato imaju više unutrašnjih. Takve klime se koriste uglavnom kada je potrebno da konkretni uređaj bude korišćen za hlađenje ili za zagrevanje nekoliko različitih prostorija u okviru određenog objekta.

Još se na tržištu mogu naći i prenosne koje, kao što im i sam naziv kaže, mogu da se prenose iz jedne prostorije u drugu.

Iako bez ikakve sumnje ima ljudi koji smatraju da klime mogu montirati bez ikakve pomoći, uvek je najbolja opcija angažovati stručnjake. Naime, koliko god možda delovalo nekome jednostavno, montiranje je zapravo vrlo zahtevno i definitivno bi trebalo taj proces prepustiti stručnim licima, koja imaju adekvatno iskustvo.

Naravno da je moguće i samostalna montaža klima uređaja, iako se to ni u kom slučaju ne može preporučiti, osim ako osoba nema adekvatno znanje o tome.

Izuzetno je važno da klime budu montirane stručno, kako bi mogle dugo i bezbedno da budu korišćene.

Mada nema nikakve sumnje da je montiranje posebno važno za njen optimalan rad, ništa manje nije važno ni pravilno održavanje klima uređaja i redovno servisiranje.

Sa tim u vezi moramo napomenuti da ni u kom slučaju servisiranje ne bi trebalo raditi samostalno, već isključivo angažovati profesionalce.

A redovno čišćenje svih filtera koji postoje na uređaju je takođe vrlo važno iz dva razloga. Prvi razlog je što će klime funkcionisati bez ikakvih smetnji, ukoliko se filteri redovno održavaju i čiste, a drugi takođe značajan razlog jeste što će svi koji borave u konkretnom prostoru biti maksimalno zaštićeni, prosto zato što će i vazduh biti čist.

Kada se vrši redovno servisiranje klime, to ne podrazumeva samo čišćenje filtera, već i čišćenje one jedinice koja se nalazi spolja. Izuzetno je značajno da bude očišćena pravilno i spoljna jedinica, budući da ona vrlo često bude puna prašine i različitih nečistoća, koje dolaze iz spoljne sredine.

Takođe, redovno servisiranje i održavanje podrazumeva i da će serviseri proveriti u kakvom stanju se nalazi kondenzator, te da li ima dovoljno rashladne tečnosti.

A da bi konkretni uređaj pravilno funkcionisao, biće neophodno i da profesionalni serviseri izvrše provere svih delova klime i elektroinstalacija.

Ukoliko neko želi da zaista produži životni vek klime i da obezbedi njeno nesmetano funkcionisanje, trebalo bi makar jednom u toku godine da poziva profesionalne servisere. U suštini je preporuka čak da to bude i dva puta godišnje i to najbolje pred početak letnje i zimske sezone.

U slučaju da se klime koriste češće i intenzivnije, serviser će napomenuti da je eventualno potrebno i češće servisiranje.

Nastavak na Soko-zabava.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Soko-zabava.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Soko-zabava.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.