Izvor: Pančevac-online.com, 20.Nov.2014, 21:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako naplatiti dug od preduzeća obrisanog iz APR-a?

Pitanje: Imam svoj DOO. Jedan dobavljač koji mi je ostao dužan je preduzetnička radnja koja je sada izbrisana iz APR-a i odjavljena. Da li mogu da naplatim dug i kako, s obzirom na to da posedujem uredne fakture koje je potpisao vlasnik te radnje?

Stevan, Pančevo

Odgovor: Preduzetnička radnja ili preduzetnik, što je zakonski ispravnije, jeste poslovno sposobno fizičko lice koje obavlja delatnost u cilju ostvarenja prihoda. On za sve obaveze >> Pročitaj celu vest na sajtu Pančevac-online.com << nastale u vezi s obavljanjem delatnosti odgovara celokupnom svojom imovinom, a u tu imovinu ulazi i ona koju stiče u vezi sa obavljanjem delatnosti.

Odgovornost za obaveze NE PRESTAJE brisanjem preduzetnika iz registra, a otuda nije ni potreban poseban postupak kao način prestanka preduzetnika, jer je odgovornost fizičkog lica identična kao i za vreme postojanja preduzetničkog statusa. Radnja nema pravni subjektivitet – to je uvek fizičko lice kao preduzetnik.

Dakle, postoji jedinstvo imovine radnje i fizičkog lica (vlasnika radnje, kako ga vi zovete, što zakon ne poznaje jer su oni jedno). Znači, možete da birate opciju koja je za vas povoljnija i efikasnija: možete odmah pokušati da naplatite dug iz lične imovine bivšeg preduzetnika, što mislim da je realnije, jer teško da je radnja ostavila bilo šta od imovine, u suprotnim se ne bi brisala iz APR-a.

Ipak, ni ovo vam nužno ne daje garanciju za sigurnu naplatu, što zbog činjenice da o ostaloj imovini znate vrlo malo, što zbog činjenice da ne možete lako utvrditi adresu prebivališta bivšeg preduzetnika (ne mora se podudarati adresa sedišta preduzetnika sa adresom njegovog prebivališta kao fizičkog lica) kao nužno za početak postupka izvršenja, a najviše zbog činjenice da postoji mogućnost da on ne poseduje na „svoje ime” nikakvu imovinu.

Dakle, vi na osnovu te fakture (uz uslov da posedujete i otpremnicu ili koji drugi dokaz da je dužnik obavešten o nastaloj obavezi) i uz uslov da je fizičko lice kao preduzetnik navedeno u njoj možete pokrenuti postupak izvršenja podnošenjem predloga za dozvolu izvršenja na osnovu fakture kao verodostojne isprave, a protiv fizičkog lica bivšeg preduzetnika.

Uz predlog možete podneti i sudu zahtev za dobijanje izjave o imovini izvršnog dužnika (što je mnogo pametnije, a ići na celu imovinu izvršnog dužnika, kao i do kraja postupka). Tako ulazite u sudski postupak, u kojem će sud doneti rešenje o izvršenju, a dalji postupak će zavisiti od toga šta izvršni dužnik, bivši preduzetnik, ima od imovine, što ćete saznati nakon njegove izjave o imovini.

Mašan Vuković, dipl. pravnik

Nastavak na Pančevac-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Pančevac-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Pančevac-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.