Izvor: Soko-zabava.info, 31.Okt.2017, 11:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kako da praktično i estetski odgovarajuće izaberete parket

Ako ste rešili da uredite svoj dom ove sezone, sa posebnim akcentom na podove, onda će vaš izbor neizostavno postati parket. Razlog tome je, svakako, što je ova vrsta poda najizdržljivija, te mnoge firme daju garanciju i do 20 godina.

Sem toga, parket će vam pružiti i veće mogućnosti kako za dalju dekoraciju ambijenta, tako i dugoročnije planiranje za promene u vašem domu, prvenstveno zato što će dugo trajati, a zatim i jer će to postati jedna od najpametnijih i najisplativijih >> Pročitaj celu vest na sajtu Soko-zabava.info << investicija u vašem enterijeru.

Najpre, forma, odnosno oblik parketa.

Nekada popularan parket riblja kost danas su mahom zamenili drugi oblici, koji su neuporedivo jednostavniji i moderniji. Jedan od njih je, na primer, višeslojni parket, koji se postavlja bez prevelikog korišćenja lepka te se može završiti već za dva dana i biti spreman za korišćenje.

Druga forma je trenutno izrazito popularan parket sastavljen od dugih i uzanih letvica. Kao što smo već napomenuli, ovakav pod je veoma jednostavan, a pritom se sjajno uklapa uz sve ostale elemente, i čak povezuje i sa prostorijama u kojima se parket ne postavlja kakve su kuhinja i kupatilo.

Kako bi ceo ambijent slili u jednu priču, dekorateri se danas često odlučuju da to urade upravo uz pomoć poda. Zato se uz ovakav parket biraju pločice sa istom teksturom i u istoj nijansi za kuhinju i kupatilo.

Zbog već pomenutog pametnog investiranja u parket, trebalo bi da razmislite i o vrsti drveta koja će biti korišćena.

Tako se možete rešiti za orahovo, hrastovo ili trešnjino drvo, koji su trenutno najpopularniji kako u Evropi, tako i kod nas. Svaka od ovih vrsta izuzetno je otporna na habanje, stabilna, sa mogućnošću da podnese opterećenja, te nećete pogrešiti za koju god da se odlučite.

Još jedna od prednosti koju donosi parket od nekog od ovih materijala jeste prirodna tekstura drveta, na kojoj se vide šare, linije i mrlje, što će biti posebno značajno u svim ambijentima koji teže modernom izgledu, a koji ne podrazumeva tepihe, staze i slično, već pod dostupan oku.

Za sam kraj, estetsku stranu svog izbora sprovešćete kroz odabranu boju koju će vaš parket imati.

Dekorateri danas predlažu da to budu svetliji tonovi, bež ili čak oni koji naginju beloj boji (primera radi, nijansa pene kapućina), jer se oni najlakše kombinuju sa ostalim elementima u enterijeru.

Tako se ovakav parket pojavljuje kao savršena osnova gotovo svakoj nijansi nameštaja, na primer, jer pruža mnogobrojne mogućnosti za uklapanja.

Istovremeno, parket u svetlijim tonovima daće vam i tu mogućnost da se odlučite za, recimo, ugaonu garnituru ili krevet u danas veoma popularnim sivim tonovima ili ljubičastim nijansama.

Ono što takođe treba pomenuti jeste što se ovakav parket i kasnije isplati, jer ćete moći da menjate sve elemente od nule u zavisnosti od željenih promena u prostoru, dok će vam se pod uklapati uz svaku od njih, čime se vraćamo na već pomenutu praktičnu stranu izbora, koja će učiniti i da se investiranje u ovako odabran parket svakako isplati.

Nastavak na Soko-zabava.info...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Soko-zabava.info. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Soko-zabava.info. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.