CENE BAKRA SKAČU 75 ODSTO DO 2025! TRŽIŠTE METALA SE PRIPREMA ZA TEŠKE DANE

Izvor: TimockeVesti.net, 03.Jan.2024, 21:27

CENE BAKRA SKAČU 75 ODSTO DO 2025! TRŽIŠTE METALA SE PRIPREMA ZA TEŠKE DANE

Očekuje se da će cene bakra porasti za više od 75 odsto u naredne dve godine usled poremećaja u snabdevanju rudarstvom i veće potražnje za metalom, podstaknute guranjem za obnovljivu energiju.
Rastuća potražnja izazvana tranzicijom zelene energije i verovatnim padom američkog dolara u drugoj polovini 2024. će povisiti cene bakra, navodi se u izveštaju BMI, istraživačke jedinice Fič Solutions.
Tržišta se oslanjaju na američke Federalne rezerve da smanje stope ove godine, >> Pročitaj celu vest na sajtu TimockeVesti.net << što će oslabiti dolar i zauzvrat učiniti bakar privlačnijim za strane kupce.
– Pozitivan pogled na bakar je više na makro faktorima, rekao je za CNBC šef odeljenja za osnovne materijale za Aziju i Pacifik Banke Amerike Securities, Meti Džao, navodeći verovatno smanjenje stope Fed-a i slabiji američki dolar.
Pored toga, na nedavno održanoj konferenciji o klimatskim promenama COP28, više od 60 zemalja podržalo je plan da se utrostruči globalni kapacitet obnovljivih izvora energije do 2030. godine, potez za koji Citibank kaže da bi „bio izuzetno optimističan za bakar“.
U decembarskom izveštaju, investiciona banka je prognozirala da će viši ciljevi za obnovljivu energiju povećati potražnju bakra za dodatnih 4,2 miliona tona do 2030. godine.
Ovo bi potencijalno gurnulo cene bakra na 15.000 dolara po toni 2025. godine, dodaje se u izveštaju, što je mnogo više od rekordnog maksimuma od 10.730 dolara po toni u martu prošle godine.
„Ovo pretpostavlja veoma meko sletanje u SAD i Evropu, raniji oporavak globalnog rasta, značajno popuštanje Kine“, kažu analitičari Citija, ističući i nastavak ulaganja u sektor energetske tranzicije.
Rastuća privreda ima tendenciju da poveća potražnju za bakrom, koji se koristi u električnoj opremi i industrijskim mašinama. Potražnja za metalom smatra se zastupnicom za ekonomsko zdravlje.
Foto: Borske Narodne Mala ponuda, velika potražnja Bakar na Londonskoj berzi metala se poslednji put trgovao po ceni od 8.559 dolara po toni.
Osnovni metal je ključna osovina u ekosistemu energetske tranzicije i sastavni je deo proizvodnje električnih vozila, energetskih mreža i vetroturbina.
Drugi analitičari vide da će bakar rasti zbog poremećaja u rudarstvu, a Goldman Sachs očekuje deficit od preko pola miliona tona 2024. godine.
Prošlog novembra, First Kuantum Minerals zaustavila je proizvodnju u Cobre Panami, jednom od najvećih rudnika bakra na svetu, nakon presude Vrhovnog suda i protesta širom zemlje zbog zabrinutosti za životnu sredinu. Anglo American, veliki proizvođač, rekao je da će smanjiti proizvodnju bakra 2024. i 2025. godine, jer nastoji da smanji troškove.
„Smanjenje ponude pojačava naš stav da tržište bakra ulazi u period mnogo jasnijeg zaoštravanja“, napisali su analitičari Goldmana, koji vide da će cene bakra dostići 10.000 dolara po toni tokom godine, a mnogo više u 2025.
Pobednici navale bakra biće uglavnom Čile i Peru, procenjuje BMI. Obe zemlje imaju velike rezerve zelenih tranzicionih minerala kao što su litijum i bakar koji su spremni da imaju koristi od povećanih investicija i veće izvozne potražnje. Čile drži oko 21 odsto svetskih rezervi bakra.
„Naše poverenje da će bakar značajno porasti u 2025. [od 15.000 dolara po toni u proseku] sada je znatno veće“, rekao je Goldman.
Manja ponuda takođe znači da će nove topionice bakra koje dolaze na mrežu imati nedostatak koncentrata za rad, rekao je viši analitičar bakra S&P Global-a Vang Ruilin.
Rude bakra se izvlače iz zemlje, a zatim pretvaraju u koncentrate bakra. Odatle se šalju u topionice da bi se prečistili u rafinisani bakar, što postavlja referentnu cenu na LME.
„Topionice bakra će imati nedostatak u snabdevanju koncentratom počevši od 2024. godine, a očekuje se da će se prognozirani deficiti na tržištu koncentrata produbiti 2025-27“, rekla je ona za CNBC putem e-pošte.
(Izvor: CNBC)

Članak CENE BAKRA SKAČU 75 ODSTO DO 2025! TRŽIŠTE METALA SE PRIPREMA ZA TEŠKE DANE se pojavljuje prvo na Borske Narodne Novine.

Nastavak na TimockeVesti.net...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TimockeVesti.net. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TimockeVesti.net. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.