Američki ambasador Kirbi u Opštini Bor: FRIPORT MOŽE MNOGO DA POMOGNE BORU

Izvor: MC Bor, 23.Okt.2014, 15:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Američki ambasador Kirbi u Opštini Bor: FRIPORT MOŽE MNOGO DA POMOGNE BORU

Bor, 23. 0ktobar 2014.
Prvi ljudi Opštine Bor na čelu sa predsednikom Živoradom Petrovićem imali su danas prijem za američkog ambasadora, Nj.E. Kirbija sa kojim su bili i ministar energetike i rudarstva u Vladi Srbije Aleksandar Antić i delegacija amaričke kompanije Friport.
Dušan Marković, predsednik SO Bor pozdravio je visoke goste, a Živorad Petrović upoznao ih je sa gradom i resursima Bora i okoline naglašavajući >> Pročitaj celu vest na sajtu MC Bor << dugu tradiciju rudarenja i turističke potencijale.
-Sa Friportom smo rekordno brzo uspostavili saradnju. Naša podrška je tolika da je ova moćna svetska rudarska kompanija već postala sugrađanin Boranima i sve ćemo učiniti da ubuduće zajednički razvijamo i Bor i Srbiju – naglasio je Petrović.  Ambasador Kirbi se zahvalio na gostoprimstvu podsećajući da je, čim je ušao u Bor, primetio znak sa natpisonm 1903, što asocira na godinu nastanka rudnika.
-Taj znak je „podigao“ značaj rudnika za ovaj grad koji će se razvijati jačanjem ekoloških projekata i turističkih potencijala. Friport može mnogo da pomogne Boru, posebno u sferi zaštite životne sredine. Oni ovde obavljaju geološka istraživanja do dubine od 2.100 metara. Dobro bi bilo da se još više osnaži i saradnja sa RTB-om. Friport će, nadajmo se, doći do dobrih rezultata, što će doneositi novac i berićet i Srbiji. To je i osnova aktuelne politike sadašnje srspke Vlade. Uz to ide i pitanje zaposlenja mladih i obrazovanih koji mogu da unaprede ceo kraj – podsetio je ambasador Kirbi vidno raspoložen u izvanrednoj atmosferi prijema.
Ministar Aleksandar Antić posebno je istakao značaj gradnje Nove topionice bakra čiji se završetak bliži kraju.
-To je velika srpska investicija. Video sam i radilište Friporta koji će, ukoliko se otvore novi rudnici, imati koristi od novih metalurških pogona. Američka kompanija ovde radi temeljno i zato imam osećaj da će Evropa i svet dobiti nova, značajna nalazišta bakra i ostalih plemenitih metala. Verujem da će Friport ovde otovriti rudnike i zato se u Vladi Srbije već spremaju ( do 1. novembra) novi zakoni o rudarstvu i geološkim istraživanjima. Na taj način hoćemo da privučemo investitore i ispunimo patriotsku obavezu – uposlimo mlade i razvijemo savremenu ekonomiju.
Predstavnik Friporta rekao je da se u Boru oseća kao kod svoje kuće naglašavajući da i dalje očekuje dobre rezultate u istraživanju bakra, što će dovesti do bržeg ekonomskog razvoja cele Srbije.

Nastavak na MC Bor...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta MC Bor. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta MC Bor. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.