Umorna od korupcije Grčka se okreće internetu

Izvor: Southeast European Times, 16.Nov.2012, 23:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umorna od korupcije Grčka se okreće internetu

Dve internet stranice na grčkom jeziku pokušavaju da utvrde metode, lokacije i sektore koji su deo podmićivanja u zemlji.

16/11/2012

H.K. Canis za Southeast European Times iz Atine -- 16.11.2012.

Borba protiv korupcije u recesijom oslabljenoj Grčkoj prebacila se pravo na internet, nakon oktobarskog debija dve građanske inicijative za anonimno „imenovanje i osramoćivanje“ ozloglašenih praksi i sektora.

Obe inicijative -- www.edosafakelaki.org >> Pročitaj celu vest na sajtu Southeast European Times << i www.teleiakaipavla.gr -- zabeležile su stotine žalbi i ličnih priča o korupciji, pre svega o podmićivanju, kako bi se dobilo sve: od zdravstvene zaštite do smanjenja poreskih kazni ili vozačkih dozvola.

„Edosa fakelaki“ ili na srpskom „dao sam kovertu“, metafora je za „dao sam mito“.

„Teleia kai Pavla“ znači „kraj, jednom za svagda“, a odnosi se na eliminisanje korupcije.

„Naša ideja bila je da prikupimo podatke, predstavimo ih, distribuišemo i obavestimo novinare i političke stranke, tako da mogu da pitaju 'Šta se ovde događa? Šta se događa u ovoj bolnici ili u ovom poreskom birou'“, rekla je Kristalija Dristela, portparolka teleiakaipavla.gr, u izjavi za SETimes.

Inicijativu vodi analitičar informativne tehnologije i autor Diomides Spinelis.

Edosafakelaki.org je osmislila Kristina Tremonti iz Njujorka, koja je završila Univerzitet Jejl, želeći da napravi internet stranu nakon ličnog iskustva sa „fakelaki“.

Tremonti kaže da su nedaće njenog 93-godišnjeg dede 2010. godine u dve bolnice na Peloponezu i njeno pronalaženje jedne ugledne internet stranice posvećene iskorenjavanju korupcije u Indiji podstakli uspostavljanje stranice „Dala sam Fakelaki“.

„Mom dedici ustanovljen je rak prostate -- inače, i danas je živ -- i jedne noći je imao veliko krvarenje, pa smo ga odveli u bolnicu u Kalamati, ali očigledno niko [iz osoblja] nije obraćao pažnju“, rekla je Tremonti. „Govorili su da 'nema mesta, nema urologa'. Na kraju su nas prebacili u Spartu, gde su nas takođe ignorisali. Onda je jedna gospođa, koja je pomagala drugom pacijentu, pitala: 'Zar nećete dati nešto doktoru'?“

Tremonti je rekla za SETimes da je hitna i uspešna operacija usledila nakon što je doktoru neprimetno dato otprilike 300 evra.

Dristela kaže da je cilj teleiakapavla.gr da se anonimno prijave negativna iskustva, „ali i da se istovremeno zabeleže pozitivna. Na primer, jedna bolnica je na prvom mestu po broju žalbi, ali druga bolnica je zauzela pvo mesto po pohvalama. Želimo i socijalni pritisak i solidarnost. Imena se ne objavljuju“.

Do početka novembra ta dva portala su zajedno zabeležila 133.000 pojedinačnih posetilaca i preko 1.000 objavljenih priča o navodno traženom mitu od 4 miliona evra. Skoro 60 odsto priča postavljenih na internet strani Tremontijeve bavi se javnim bolnicama, dok se druge odnose na testove za vozačke dozvole i lokalne građevinske dozvole.

„Polako vidimo otpor i sve aktivnije društvo, jer je ono do sada tolerisalo [takvu korupciju]“, rekao je nedavno Kostas Bakuris, predsednik Transparensi internešnala Grčke.

Prema studiji Transparensi internešnala iz 2011. o Grčkoj, cifre koje govore o pasivnom podmićivanju u nekom obliku su se povećale, a za to se okrivljuje ekonomska kriza.

Tremonti kaže da je njen cilj „premošćavanje jaza angažovanjem pravne pomoći.... Pored podataka, ako vlada želi promenu, može da nam se obrati i radićemo zajedno. Mi u osnovi stvaramo podatke za njih, govorimo im gde su krivci; gde, kada i koliko. Cilj ove inicijative je povećanje svesti i informisanja ljudi o njihovim pravima; volela bih da posmatram to kao kolektivno buđenje“.

Nastavak na Southeast European Times...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Southeast European Times. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Southeast European Times. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.