Švajcarska priznala Kosovo

Izvor: B92, 27.Feb.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Švajcarska priznala Kosovo

Bern, Atina, Priština, Sofija -- Švajcarska vlada priznala je danas nezavisnost Kosova, čime je postala 20. zemlja koja je to učinila.

Federalna vlada saopštila je danas da će uspostaviti diplomatske odnose s Kosovom, koje je 17. februara proglasilo nezavisnost. Agencija Asošijeted pres podseća da je kosovsko pitanje podelilo Evropsku uniju, a da je Srbija najavila da nikada neće priznati nezavisnost Kosova. S druge strane, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Grčka zasad neće donositi odluku o eventualnom priznanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Grčka će to učiniti u nekom kasnijem stadijumu, pošto bude razmotrila sve aspekte tog pitanja, saopštilo je danas grčko ministarstvo spoljnih poslova.

Grčka će razmotriti sve argumente u vezi s tim pitanjem, moguće posledice po regionalnu bezbednost, kao i interese Grčke, i u nekom kasnijem stadijumu doneće odluku o tome, izjavio je portparol Ministarstva Jorgos Kumucakos.

On je podsetio da Grčka nije jedina država koja je izrazila zabrinutost zbog potencijalno destabilizujućih efekata koje bi proglašenje nezavisnosti Kosova moglo da ima na region, prenela je ANA.

"Nisu samo Grci izrazili zabrinutost i ukazali na potrebu da se pažljivo razmisli o tom pitanju, već su to učinile sve zemlje regiona koje su članice EU i NATO", rekao je Kumucakos i dodao da je Atina u stalnom kontaktu s Bugarskom i Rumunijom i da je nedavno održan trilateralni sastanak.

"Zabrinutost je opravdana. Taj region je i dalje osetljiv. Treba preduzeti napore kako bi taj objektivno osetljiv region mogao da reši ovakve probleme radi izgradnje bolje budućnosti", naglasio je portparol grčkog ministarstva.

Komentarišući nedavne incidente posle mirnih demonstracija u Beogradu protiv secesije Kosova, Kumucakos je podsetio da je svaka zemlja dužna da poštuje obaveze iz Bečke konvencije o zaštiti diplomatskih misija i njihovog osoblja.

"Sve ostalo je za osudu", kazao je on.

Fišer potpisao ovlašćenje za priznavanje

Predsednik Austrije Hajnc Fišer odobrio je večeras zahtev austrijske vlade da prizna nelegalno proglašenu nezavisnost Kosova i Metohije.

Fišer je, kako je austrijskoj novinskoj agenciji APA potvrdio njegov portparol Bruno Ajgner, potpisao ovlašćenje ministarki inostranih poslova Ursuli Plasnik za preduzimanje odgovarajućih koraka.

Austrijska vlada je prošle srede donela odluku o priznavanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Austrijski kancelar Alfred Guzenbauer je tada najavio da će, nakon odobrenja predsednika Fišera, ministarka Plasnik vlastima u Prištini uputiti pismo bilateralnog priznavanja i uspostavljanja diplomatskih odnosa.

U Beču se očekuje da će Plasnikova odmah sutra zvanično priznati Kosovo.

Ambasador Srbije u Austriji Dragan Velikić uručiće protestnu notu i biće povučen na konsultacije u Beograd.

Ambasada Nemačke na Kosovu

Nemačka kancelarija za vezu u Prištini danas je postavljanjem novih oznaka zvanično pretvorena u ambasadu Savezne Republike Nemačke na Kosovu.

Na zgradi ambasade od danas se vijori zastava Republike Kosova, preneo je radio Dojče vele.

Vršilac dužnosti nemačkog ambasadora Karl Vokalek je tom prilikom objasnio da su dipomatski odnosi Nemačke i Kosova na snazi od 21. februara, kada su razmenjena zvanična pisma između kosovskog i nemačkog predsednika.

"Odnosi će nam ostati isti, nećemo menjati ništa. Mi smo pomogli Kosovu i nastavićemo da pomažemo, prisutni smo, ne samo kao država, već i u okviru Evropske unije, i nastavićemo da obavljamo sve naše zadatke kao i do sada”, rekao je Vokalek.

Nemačka kancelarija za vezu jeste prva kancelarija jedne države koja se transformisala u ambasadu u Prištini.

Alkalaj: BiH nije spremna da prizna Kosovo

Bosna i Hercegovina nije spremna da prizna nezavisno Kosovo, ali, ako bude morala to da uradi, učiniće to među poslednjim zemljama, izjavio je danas šef bosanske diplomatije Sven Alkalaj.

Alkalaj je isključio mogućnost da nezavisnost Kosova izazove "domino efekat" na Balkanu, a pogotovo ne u BiH.

"Nema veze između Kosova i Bosne... i domino efekat ne postoji", rekao je Alkalaj.

"Dejtonski sporazum ne predviđa referendum, entiteti nemaju prava na referendum niti na secesiju", rekao je on.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Fejt: Nema podele Kosova, biće specijalne veze s Beogradom

Izvor: Blic, 28.Feb.2008, 17:37

Specijalni predstavnik EU za Kosovo Piter Fejt izjavio je danas u Beču da neće doći do podele Kosova već da će biti uspostavljene specijalne veze između Beograda i srpske manjine u pokrajini koja je proglasila nezavisnost 17. februara. Premijer Srbije Vojislav Koštunica tvrdi da je danas u Beču...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.