Šef UN rešava spor Skoplja i Atine

Izvor: RTS, 24.Jul.2012, 22:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šef UN rešava spor Skoplja i Atine

Prvi čovek svetske organizacije doputovao je u Ohrid, gde se sastao sa makedonskim zvaničnicima. Sastanku prisustvovao i posrednik u rešavanju spora oko imena Makedonije.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Kimun doputovao je večeras u okviru svoje balkanske turneje u posetu Makedoniji, gde su ga na ohridskom aerodromu dočekali makedonska ministarka kulture Elizabeta Kančeska Milevska, makedonski ambasador u SAD Zoran Jolevski i posrednik Ujedinjenih nacija u sporu >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Grčke i Makedonije oko imena bivše jugoslovenske republike, Metju Nimic.

Kako je javila makedonska agencija MIA, delegacija visokog zvaničnika svetske organizacije potom se uputila ka vili "Biljana", gde će Bana u svojoj rezidenciji na svečanoj večeri dočekati makedonski predsednik Đorđe Ivanov.

Kako je predviđeno protokolom, posle svečane večere, kojoj će prisustvovati i supruge Bana i Ivanova, generalni sekretar UN će se susresti sa polaznicima Škole lidera, koja je organizovana pod pokroviteljstvom makedonskog predsednika.

Makedonaska agencija dodaje da će Ban i Ivanov sutra ujutru imati sastanak u četiri oka, posle koga će se obratiti na konferenciji za novinare.

Ban će zatim razgledati kulturno-istorijske znamenitosti Ohrida- areheološko nalazištu na brdu Plaošnik, Galeriju ikona i crke Svete bogorodsice Perivlepte i Svete Sofije.

Posle obilaska, Ban će od Ivanova na poklon dobiti rezbariju sa motivima iz makedonske istorije.

Generalni sekretar UN će posetu Makedoniji nastaviti odlaskom u Skoplje, gde će se obratiti makedonskom Parlamentu i susresti sa predsednikom Vlade Nikolom Gruevskim.

Očekuje se da će jedna od tema razgovora Bana sa makedonskim zvaničnicima biti i spor oko imena Makedonije, s obzirom da je Generalnog sekretara svetske organizacije sačekao i posrednik UN u sporu Makedonije i Grčke, Metju Nimic.

Makedonci su početkom ove godine optužili Grčku da kupuje vreme u pregovorima, zbog izbora i krize u toj zemlji.

Dve balkanske zemlje su u sporu oko imena Makedonija još od kada je ova bivša jugoslovenska republika proglasila nezavisnost.

Grčka ne prihvata ime Makedonija jer, kako smatraju, može da implicira pretenzije na istoimenu severnu grčku provinciju.

Makedoniji je zbog spora sa Grčkom otežano ili blokirano pristupanje evroatlantskim organizacijama.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.