Ban za što brže rešavanje pitanja imena Makedonije

Izvor: Blic, 25.Jul.2012, 14:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ban za što brže rešavanje pitanja imena Makedonije

Ohrid - Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Ban Ki-Mun izjavio je da će se lično založiti za rešavanje spora koji Makedonija ima sa Grčkom u vezi sa svojim imenom, javila je agencija Makfaks.

Ban je rekao u Ohridu, posle sastanka sa predsednikom Makedonije Đorđem Ivanovim, da će o tome razgovarati sa grčkim premijerom Antonisom Samarasom.

Takodje je izjavio da će i njegov lični izaslanik Metju Nimic raditi na tome da se uskoro dodje do rešenja za ime >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Makedonije - koja je u Ujedinjenim nacijama priznata kao Bivša jugoslovenska republika Makedonija.

- Izrazio sam nameru da pomognem da se dodje do brzog rešenja - rekao je Ban i dodao da će Nimic "isto tako razgovarati sa predstavnicima" grčke vlade o onom što se pričalo na Ohridu sa ciljem da se "što pre dođe do rešenja".

Ban je izjavio da će čim završi posetu poslati Nimica u Grčku da tamošnjim vlastima objasni o čemu je razgovarao danas sa Ivanovim.

- Lično ću se založiti kod premijera Samarasa kako bih pomogao da se proces (traganja za rešenjem) ubrza - rekao je generalni sekretar UN.

Prema Banovim rečima, "za žaljenje je što dve susedne zemlje zbog spora oko imena ne mogu u celosti da ostvare potencijal za regionalnu saradnju, pomirenje i razvoj".

Ivanov je izrazio spremnost Makedonije da u razgovorima sa Grčkom traga za obostrano prihvatljivim rešenjem.

- Ne trebaju nam međusobne blokade i opstrukcije. U razgovoru smo istakli da ne sme biti zloupotreba bilateralnih sporova, već da ih treba rešavati u saglasnosti sa međunarodnim sporazumima i dobrovoljno preuzetim obavezama - rekao je Ivanov.

Makedonski predsednik je rekao da je od Bana i Nimica zatražio da obezbede poštovanje relevantnih rezolucija Ujedinjenih nacija i da se razgovori sa Grčkom odvijaju u skladu sa odredbama Privremenog sporazuma Ujedinjenih nacija.

"To je preduslov da se dođe do zajednički prihvatljivog rešenja za ovaj problem, koji opstaje već 20 godina. Svaki iskorak iz okvira utvrdjenog Privremenim sporazumom samo će nas udaljiti" od takvog rešenja, izjavio je Ivanov.

Makedonski predsednik je zatražio da grčka strana "iskaže konstruktivnost i političku volju" da se dodje do obostrano prihvatljivog rešenja, a ne da "minira razgovore stalnim odlaganjem i prejudiciranjem".

Ivanov je takodje rekao da su "makedonski jezik i makedonski identitet neosporna činjenica i realnost" i da Skoplje "neće prihvatiti da to bude predmet bilo kakvih razgovora i pregovora".

Kako navodi Makfaks, Ban se na konferenciji za novinare suzdržavao od upotrebe naziva Makedoniju, za razliku od sinoć, kada ga je u susretu sa predstavnicima Ivanovljeve organizacije Alumni, u Školi za mlade lidere, nesputano koristio.

Posle Ohrida, Ban je otišao u Skoplje, na razgovore sa premijerom Nikolom Gruevskim i drugim zvaničnicima. Tamo je predvidjeno da se prvi čovek UN obrati makedonskim poslanicima.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.