Šef UN rešava spor Skoplja i Atine

Izvor: RTS, 25.Jul.2012, 09:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šef UN rešava spor Skoplja i Atine

Lično ću se založiti za rešavanje spora koji Makedonija ima sa Grčkom u vezi sa imenom, rekao prvi čovek UN-a Ban Kimun u Makedoniji.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Kimun izjavio je da će se lično založiti za rešavanje spora koji Makedonija ima sa Grčkom u vezi sa imenom, javila je agencija Makfaks.

Ban je rekao u Ohridu, posle sastanka sa predsednikom Makedonije Đorđem Ivanovim, da će o tome razgovarati sa grčkim premijerom Antonisom Samarasom.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Takođe, je izjavio da će i njegov lični izaslanik Metju Nimic raditi na tome da se uskoro dođe do rešenja za ime Makedonije - koja je u Ujedinjenim nacijama priznata kao Bivša jugoslovenska republika Makedonija.

"Nameravam da pomognem da se dođe do brzog rešenja", rekao je Ban i dodao da će Nimic isto tako razgovarati sa predstavnicima grčke vlade o onom što se pričalo na Ohridu sa ciljem da se što pre dođe do rešenja.

Prema njegovim rečima, "za žaljenje je što dve susedne zemlje zbog spora oko imena ne mogu u celosti da ostvare potencijal za regionalnu saradnju, pomirenje i razvoj".

Ivanov je rekao da je Makedonije spremna da u razgovorima sa Grčkom traga za obostrano prihvatljivim rešenjem. "Ne trebaju nam međusobne blokade i opstrukcije. U razgovoru smo istakli da ne sme biti zloupotreba bilateralnih sporova, već da ih treba rešavati u saglasnosti sa medjunarodnim sporazumima i dobrovoljno preuzetim obavezama", rekao je Ivanov.

Makedonski predsednik je rekao da je od Bana i Nimica zatražio da obezbede poštovanje relevantnih rezolucija Ujedinjenih nacija i da se razgovori sa Grčkom odvijaju u skladu sa odredbama Privremenog sporazuma Ujedinjenih nacija.

"To je preduslov da se dođe do zajednički prihvatljivog rešenja za ovaj problem, koji opstaje već 20 godina. Svaki iskorak iz okvira utvrđenog Privremenim sporazumom samo će nas udaljiti" od takvog rešenja, izjavio je Ivanov.

Ivanov je takođe rekao da su "makedonski jezik i makedonski identitet neosporna činjenica i realnost" i da Skoplje "neće prihvatiti da to bude predmet bilo kakvih razgovora i pregovora".

Kako navodi Makfaks, Ban se na konferenciji za novinare suzdržavao od upotrebe naziva Makedonija, za razliku od sinoć, kada ga je u susretu sa predstavnicima Ivanovljeve organizacije Alumni, u Školi za mlade lidere, nesputano koristio.

Posle Ohrida, Ban je otišao u Skoplje, na razgovore sa premijerom Nikolom Gruevskim i drugim zvaničnicima. Tamo je predviđeno da se prvi čovek UN obrati makedonskim poslanicima.

Banov izaslanik Nimic se juče sastao sa makedonskim premijerom Nikolom Gruevskim, koji je rekao da je njegova zemlja posvećena prevazilaženju problema i da će konstruktivno doprineti rešavanju spora.

Gruevski je istakao i da se nada da će grčka strana biti konstruktivna i otvorena za predloge. Pored toga, makedonski premijer se zahvalio Nimicu na posvećenosti, zalaganju i svim naporima koje je uložio u rešavanje spora dve zemlje.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.