Libija: Evakuacija brodom u Bengazi

Izvor: B92, 15.Apr.2011, 22:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Libija: Evakuacija brodom u Bengazi

Misrata -- Brod sa oko 1.200 imigranata, koji su u luci Misrati proveli više sedmica sa veoma malim zalihama hrane i vode, otplovio je danas za Bengazi.

Unajmljeni grčki brod "Ionian Spirit", koji je noćas istovario 400 tona humanitarne pomoći u Misrati, krenuo je potom za Bengazi sa 1.182 osoba

"Imigranti su bili veoma slabi i dehidrirani i već na brodu nevladine organizacije su im ukazale medicinsku pomoć >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u privremenoj bolnici", navodi se u saopštenju Džemini Pandija, portparolke Međunarodne organizacije za migracije.

Na brodu prve masovne evakuacije IOM-a, koji večeras treba da stigne u Bengazi, najviše je izbeglica iz Bangladeša i Egipta, ali ima i Indijaca, Iračana, Pakistanaca, Sudanaca i Eritrejaca.

Oni su bili među 8.000 imigranata koji su živeli na otvorenom, oko luke Misrata, bez krova nad glavom, adekvatne hrane, i pristupa čistoj vodi i medicinskoj pomoći, kaže IOM. Neki su tu kampovali od početka krize u Libiji pre dva meseca. "Ovo je humanitarna kriza u Libiji", dodala je portparolka IOM-a. Ova organizacija se nada da će brod biti u stanju da se iz Bengazija ponovo vrati u Misratu i napravi još jednu evakuaciju.

Gadafi kasetnim bombama i raketama na Misratu

Libijski pobunjenici su optužili snage lojalne Muameru el Gadafiju da su koristile zabranjene kasetne bombe u napadima na Misratu, koju drže pod opsadom, javio je AFP.

Francuska agencija nije mogla da potvrdi tu informaciju iz drugih izvora, ali je navela da je tim "Njujork tajmsa" u Misrati analizirao i slikao bombe za koje tvrdi da su kasetne bombe MAT-120.

Prema međunarodnom pravu, upotreba kasetnih bombi u naseljenim oblastima je zabranjena.

Gadafijeve snage su jutros ispalile više raketa na Misratu, usmrtivši najmanje osam ljudi. U napadima je povređeno sedam osoba, među kojima ima dece i starijih osoba, rekao je lekar. Prema tvrdnjama očevidaca, na grad je ispaljeno oko 120 raketa.

Misrata se nalazi na severozapadu Libije, 210 kilometara istočno od prestonice Tripolija. Sukobi u Libiji traju od 15. februara, kada su se opozicione snage pobunile protiv Gadafijevog režima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.