Izbeglička kriza: Turska i Grčka obećale saradnju

Izvor: B92, 08.Mar.2016, 23:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izbeglička kriza: Turska i Grčka obećale saradnju

Istanbul -- Turska i Grčka obećale su da će sarađivati u sprovođenju novog akcionog plana o vraćanju izbeglica u Tursku, koji je načelno dogovoren na samitu EU i Turske.

Premijeri Grčke i Turske, Aleksis Cipras i Ahmet Davutoglu na sastanku u Izmiru istakli su da imaju zajednički pristup tom pitanju.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Turska je potvrdila sporazum s Grčkom da prihvata nazad migrante koji pokušavaju da stignu do Evropske unije, što je ključni uslov koji su postavile vođe Unije da bi se postigao dogovor sa Turskom o rešavanju migrantske krize.

"Odlučili smo da pojačamo saradnju i ponovo potvrdimo bilateralni sporazum. To je jako važno", rekao je Cipras. Davutoglu je rekao da poboljšanje saradnje može da smanji na minimum dramatične scene viđene na Egejskom moru.

Više od 130.000 migranata i izbeglica su ove godine stigle morem iz Turske do grčkih ostrva.

"U odlukama donetim juče, saradnja između Turske i Grčke je od vitalnog značaja", rekao je Davutoglu novinarima i dodao da sada pokušavaju da sprovedu tu saradnju tako da u mesecima koji dolaze Egejsko more više "ne bude more tuge i očaja u kome nedužni ljudi gube život".

Posle teških pregovora sinoć u Briselu, evropske vođe su otišle bez konačnog dogovora, ali su rešili da finalizuju predloge na sledećem samitu 17. i 18. marta.

Prema predlogu Turske, Ankara bi prihvatila vraćanje na njenu teritoriju svih migranata koji stignu u Grčku, uključujući Sirijce koji beže od rata pod uslovom da se Evropljani obavežu da za svakog od njih prebace jednog izbeglicu iz Turske na teritoriju Unije.

Cilj je da se svim izbeglicama koji razmišljaju o kretanju ka Evropi pošalje poruka da će ekonomski migranti biti vraćeni i da oni koji traže azil treba da podnesu zahtev u Turskoj gde se mogu nadati da će bez opasnosti biti prebačeni u Uniju.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.