Grčka želi da ime Makedonije bude na slovenskom

Izvor: B92, 30.Jan.2018, 20:31   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka želi da ime Makedonije bude na "slovenskom"

Grčka želi da za Makedoniju pronađe ime koje bi bilo isključivo na “slovenskom“ jeziku i u svim međunarodnim varijantama.

To je rekao ministar spoljnih poslova Nikos Kocijas.

“Ono što je važno je da ime u složenici ne bude na engleskom nego na jeziku ove zemlje, dakle bez ikakvog prevođenja“, rekao je on.

To bi značilo da je prihvatljivo rešenje reč Makedonija, ali ne i “Macedonia“, prenosi “Indeks“.

Posrednik UN >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u sporu Atine i Skoplja oko imena makedonske države Metju Nimic izjavio je da nema smisla da se još dugo čeka na rešenje problema.

Kako je rekao posle sastanka sa grčkim zvaničnicima, ti problemi više od četvrt veka opterećuje odnose dve zemlje i koči Makedoniju na putu ka EU i NATO.

"Verujem da bi bi trebalo da iskoristimo postojeći zamah", rekao je Nimic novinarima posle razgovora sa grčkim ministrom spoljnih poslova Nikosom Kocijasom u Atini.

"Mislim da je došlo vreme za donošenje odluke i, po mom mišljenju, u pitanju su nedelje razgovora da bismo videli gde smo" dodao je posrednik UN koji posle Atine odlazi na razgovore sa zvaničnicima u Skoplju.

On je rekao da veruje da i u Atini i u Skoplju posotiji volja da se pokuša da se dođe do rešenja.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Grčka želi da ime Makedonije bude na "slovenskom"

Izvor: Radio 021, 31.Jan.2018, 00:17

Grčka želi da za Makedoniju pronađe ime koje bi bilo isključivo na "slovenskom" jeziku i u svim međunarodnim varijantama...To je rekao ministar spoljnih poslova Nikos Kocijas. "Ono što je važno je da ime u složenici ne bude na engleskom nego na jeziku ove zemlje, dakle bez ikakvog prevođenja",...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.