Izvor: Vostok.rs, 05.Jun.2019, 09:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka zainteresovana za ruski gas

Rusija i Grčka imaju velike izglede za saradnju u brojnim sektorima ekonomije, a posebno u energetskom sektoru, smatra savetnik premijera Grčke Dimitris Velanis.
„Ova godina je bila produktivnija kada je reč o ekonomskim vezama Rusije i Grčke. Postignuti su sporazumi u pomorskoj oblasti, oblasti metalurgije i energetike“, rekao je Velanis uoči posete grčke delegacije na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu. Prema njegovim rečima, posebno velike izglede ima energetski sektor. „Grčka je nakon dugogodišnje krize u fazi ekonomskog rasta, a faktor razvoja će biti korišćenje ruskih energetskih resursa, uključujući i gas. Smatram da razvoj gasne mreže ima velike izglede, odnosno snabdevanje Grčke ruskim gasom“, rekao je Velanis. On je takođe dodao da su privatne strukture iz oblasti metalurgije i proizvodnje električne energije zainteresovane za potpisivanje direktnih ugovora sa dobavljačima gasa iz Rusije i sa „Gaspromom“. Velanis je pozdravio početak isporuke tečnog prirodnog gasa iz Rusije na grčko tržište.  „U Grčkoj ima mesta za ruski prirodni gas. Zbog svog geografskog položaja, Grčkoj su neophodne isporuke male količine gasa do mesta gde se gas ne može transportovati kroz cevi. Reč je o ostrvima i planinskim područjima, gde je nemoguće ili neprofitabilno postavljanje gasovoda“, zaključio je Velanis.

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.