Grčka voljna za rešenje spora sa Skopljem

Izvor: RTS, 30.Apr.2009, 18:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka voljna za rešenje spora sa Skopljem

Atina spremna za obostrano prihvatljivo rešenje spora sa Skopljem oko imena nekad najjužnije republike bivše SFRJ, izjavila šef grčke diplomatije Dora Bakojani. Grčka ne prihvata da njen sused uzme naziv Makedonija.

Šef grčke diplomatije Dora Bakojani izjavila je da Atina ostaje spremna za obostrano prihvatljivo rešenje spora sa Skopljem oko imena nekad najjužnije republike bivše SFRJ.

"Grčka >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je više puta u praksi potvrdila čvrsto opredeljenje da se nađe obostrano prihvatljiva solucija", rekla je Bakojani na promociji zbornika dokumenata pod naslovom "Makedonsko pitanje i Bugarska", održanoj sinoć u Atini.

Bakojani je istakla da je Grčka, minulih godina, dala više inicijativa u tom pravcu, što je pokrenulo i angažman međunarodne zajednice da se reši dugotrajni spor između Skoplja i Atine.

Grčka ne prihvata da njen sused uzme naziv Makedonija, ističući da je to drevno ime njene severne pokrajine, a u insistiranju Skoplja na tome vidi i teritorijalne pretenzije.

Zbog toga što problem još nije rešen, Atina je, nedavno, sprečila ulazak Makedonije u NATO, a tvrdi da će joj, ako rešenje ne bude pronađeno, blokirati i pristupanje Evropskoj uniji.

Predstavljajući zbornik sa dokumentima iz perioda od 1950. do 1967. godine, koji su pripremili stručnjaci iz Grčke i Bugarske, Bakojani je istakla da dve zemlje uspešno sarađuju na svim poljima, počev od politike i ekonomije, do kulture.

Time, naglasila je ona, "doprinosimo i jačanju stabilnosti u regionu".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.