Grčka smanjila budžetski deficit za 41,8 odsto

Izvor: S media, 10.Maj.2010, 22:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka smanjila budžetski deficit za 41,8 odsto

Deficit državnog budžeta Grčke smanjen je u prva četiri meseca ove godine 41,8 odsto u odnosu na isti period lane, saopštilo je danas grčko ministarstvo finansija, što je dobar pokazatelj za tu dugom opterećenu zemlju i njen cilj kresanja budžetskog manjka u ovoj godini.

Državni deficit je od početka godine do kraja aprila smanjen na 6,283 milijarde evra (8,43 milijarde dolara), sa 10,791 milijarde evra godinu dana ranije , pokazali su preliminarni vladini podaci. >> Pročitaj celu vest na sajtu S media <<

Dugom opterećena Grčka se obavezala da ove godine skreše svoj budžetski deficit za 5,5 procentnih poena, na 8,1 odsto bruto domaćeg proizvoda, usvajajući stroge mere štednje kako bi dobila 110 milijardi evra pomoći od ostalih članica zone evra i Medjunarodnog monetarnog fonda, podsetila je agencija Rojters.

"Izgleda da je vlada na putu da ispuni svoj cilj kresanja deficita", ukazao je ekonomista "Nacionalne banke Grčke" Nikos Maginas.

Budžetski neto prihod je u posmatranom periodu povećan 10 odsto, delimično zahvaljujući povećanju poreza na dodatu vrednost (VAT) u martu. Neto izdaci bez isplata duga smanjeni su 8,7 odsto, više od vladinog cilja od 4,4 odsto.

Poboljšanje finansija potvrdjuju i podaci centralne banke, objavljeni danas, koji govore da su vladine neto pozajmice iznosile 7,7 milijardi evra, što je 28 odsto manje nego u istom periodu prošle godine.

Grčka je prošle sedmice objavila novu rundu povećanja poreza i smanjenja izdataka u javnom sektoru kako bi pomogla u ostvarenju ambicioznih ciljeva za smanjenje deficita. Vladine prognoze, medjutim, govore da će te stroge mere usporiti ekonomsku aktivnost , pri čemu će BDP ove godine opasti četiri odsto.

Danas objavljeni podaci grčke statističke službe pokazuju da je industrijska proizvodnja u toj zemlji u martu zabeležila pad od 3,7 odsto, u poredjenju sa smanjenjem od 9,2 procenta u februaru.

Papandreu: Grčkoj neophodne promene

Grčki premijer Jorgos Papandreu izjavio je danas u Atini, posle sastanka Saveta lidera političkih partija, da Grčka ima ogromne mogućnsti, ali da su promene neophodne.

On je rekao da je neophodno staviti tačku na nepravdu i nekažnjivost u Grčkoj u kojoj nema transparentnosti i meritokratije i gde politički sistem služi interesima pojedinaca, a ne kolektivnim interesima zemlje i gradjana.

"Ali pre nego što promenimo Grčku moramo je spasiti", poručio je Papandreu, preneli su grčki mediji.

Ministri finansija Evropske unije postigli su rano jutros sporazum o hitnim merama vrednim 500 milijardi evra, kako bi se sprečilo širenje grčke dužničke krize na druge zemlje zone zajedničke evropske valute.

U okviru trogodišnjeg plana pomoći, Komisija EU bi trebalo da obezbedi 60 milijardi evra, dok bi zemlje iz 16-člane evrozone

omogućile bilateralnu podršku od još 440 milijardi.

Medjunarodni monetarni fond bi obezbedio dodatnu sumu od najmanje polovine ukupnog evropskog učešća ili 250 milijardi evra, saopštila je španska ministarka finansija Elena Salgado.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.