Grčka popustila: bolje i kasno nego nikada!

Izvor: Deutsche Welle, 21.Feb.2015, 14:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka popustila: bolje i kasno nego nikada!

Niko ne zna šta je presudno uticalo na grčku vladu da popusti. Ali svejedno, nepotrebni spor oko grčkih dugova je baremza sada okončan, smatra u svom komentaru, novinar Dojče velea, Bernd Riegert.

Srdačne čestitke, gospodine Varufakis! Konačno se grčki ministar finansija urazumio. On je spreman da izvuče pouke. Ma kako. Možda ga je precizniji pogled u budžet i izvode sa računa grčke države otreznio. Grčkoj je i dalje potrebna pomoć evrozone i Međunarodnog monetarnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Deutsche Welle << fonda. I ova zemlja će dobiti tu pomoć. Pod istim uslovima kao i do sada i to za naredna četiri meseca. Ovakav rezultat mogao je biti postignut još pre tri sedmice. Janis Varufakis mogao je Brisel da poštedi svojih prkosnih nastupa i kraha sa nemačkim ministrom finansija. Takvo ponašanje Grčkoj nije donelo nikakav bitan napredak. Ono je međutim uništilo poverenje partnera u evrozoni, koje se sada ponovo mora graditi. Jer Grčkoj je potrebna pomoć evrozone.

Bernd Rigert

U celoj priči grčkom ministru finansija je uspelo da izvuče mali ustupak. On to svojim biračima sada mora da proda kao veliku pobedu grčkog prava na samoopredeljenje, ali i kao oslobođanje od jarma Trojke. Hoće li mu to poći za rukom? To ministre evrozone uopšte ne zanima. Grčka vlada se konačno sama odvela u slepu ulicu. Sada ispod svega treba podvući crtu. Trenutno je najvažnije da se u naredna četiri meseca napravi održivi program za Grčku, kako bi se nastavilo sa sanacijom budžeta, kako bi se dao podstrek za procvat privrede i kako bi se uklonila socijalna nepravda. Ukoliko se vladajuća koalicija, sačinjena od levice i desnice, pokaže da je spremna na razumnu saradnju, ni evrozona, ni MMF, a ni Evropska centralna banka, neće zaustaviti dotok novčane pomoći. Zajednički cilj je stabilizovati Grčku i sačuvati jedinstvo zemalja, članica zajedničke monetarne unije. Šta bude da bude, a to će već imati svoju cenu. Sam Varufakis je u Briselu tvrdio da Grčka ima "cash flow"- problem i da će joj narednih meseci biti potreba veća pomoć. Jer, prihodi od poreza su opali, a privredni rast je paralizovan. Za to je kriva i nova vlada, jer je unela nesigurnost među investitore i preduzeća.

Zabava je okončana

Izborna kampanja je sada definitivno završena. Pobednička proslava isto tako. Nova vlada je naučila ponešto, mora prihvatiti realnost i u poslednjoj sekundi je popustila - pod velikim pritiskom Berlina i Brisela. To je dobro - kako za Grčku tako i za Evropu. Srdačne čestitke, gospodine Varufakis.

Nastavak na Deutsche Welle...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Deutsche Welle. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Deutsche Welle. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.