Grčka očekuje tri milijarde evra od privatizacije

Izvor: Akter, 10.Dec.2015, 00:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka očekuje tri milijarde evra od privatizacije

Grčki državni fond za privatizaciju TAIPED očekuje da će iduće godine kroz privatizaciju pribaviti dve do tri milijarde evra

Pred fondom je trenutno ključni period od dve nedelje tokom kojih bi trebalo da budu potpisani sporazumi o kupovini više reagionalnih aerodroma, prenosi atinski list Katimerini.

"Moguće je da ćemo dostići cilj od tri milijarde evra, budući da je početna suma od 1,2 milijarde od planirane privatizacije aerodroma već dosta visoka", >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << rekao je direktor TAIPED-a, Sterjos Piciorlas.

Grčka vlada je juče produžila rok za primanje ponuda za prodaju 51 odsto udela u luci Pirej. Piciorlas je poručio da će tenderi za luke Pirej i Solun morati da budu završeni u prvoj polovini 2016.

TAIPED procenjuje da će proces transfera kontrolnog udela u operateru mreže prenosa gasa DESFA na azerbejdžasku državnu firmu Sokar biti uskoro završen, a konačni dogovor očekuje se u prvom kvartalu 2016.

Piciorlas je juče izjavio da će devet ključnih privatizacija u Grčkoj biti završeno u prvoj polovini 2016, kao i prodaja više od deset regionalnih aerodroma za koje će ugovor biti zasigurno potpisan.

U narednih deset dana će, kako je rekao, biti potpisan ugovor sa nemačkom kompanijom Fraport, vredan 1,23 milijarde evra, o preuzimanju 14 regionalnih aerodroma u Grčkoj, među kojima su i oni na ključnim turističkim destinacijama poput Mikonosa, Santorinija, Krfa i Rodosa.

Prema uslovima trećeg međunarodnog paketa pomoći dodeljenog Atini, aktuelna agencija za privatizaciju u Grčkoj mora biti zamenjena novom koja će upravljati privatizacijama ukupne vrednosti 50 milijardi evra.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.