Grčka kriza treba da otrezni nas u Srbiji

Izvor: B92, 09.Jul.2015, 18:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka kriza treba da otrezni nas u Srbiji

Grčka kriza dovela je u pitanje sam koncept Evropske unije (EU) i u Srbiji bi trebalo povesti opštu debatu o odnosu prema Evropi,

To su ocenili učesnici rasprave "Grčka i EU - ekonomska, politička i institucionalna kriza".

Naučni savetnik beogradskog Instituta za evropske studije Slobodan Zečević je u debati koju je organizovao beogradski Institut za evropske studije, ocenio >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da Srbija treba da ide ka EU, ali da ne sme da ponavlja grčke greške.

"Srbija treba da ide ka EU i ne treba da staje, samo ne treba da pravi greške koje je pravila Grčka", rekao je Zečević.

Naučni savetnik Instituta za evropske studije, Miroslav Prokopijević ocenio je da Srbija "treba da ide na Zapad", ne nužno ka EU, ali bez ikakvih konfrontacija sa EU, koja je u krizi.

"Ako se nađe rešenje za Grčku, to će biti samo još jedano odlaganje i prelazak iz akutne u hroničnu krizu. To nije rešenje problema. EU je od solidnog, postala jedan mnogo rđaviji drug. I sa Grčkom se stvari neće završtiti", rekao je on.

Profesor ekonomije na Univerzitetu "Meri" u američkoj saveznoj državi Severnoj Dakoti , Slaviša Tasić rekao je da bi u Srbiji trebalo više debatovati o ulasku u EU.

"Sa grčkom krizom ili bez, u Srbiji bi trebalo povesti više trezvenije debate o EU", rekao je, dodajući da je to region sa najsporijim rastom na svetu već duže vreme i sa najveći procentom nezaposlenih među mladima.

"Bilo bi dobro da to malo trezvenije gledamo, umesto da po automatizmu mislima da je to nešto što treba raditi po svaku cenu", rekao je Tasić.
Pogledaj vesti o: Grčka

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Ekonomisti: Sudbonosna kriza za EU, neizvestan ishod

Izvor: NoviMagazin.rs, 09.Jul.2015

Grčka kriza je možda jedan od sudbonosnih momenata za EU i može dovesti u pitanje sam njen koncept i u ovom trenutku je neizvestan ishod te situacije, rečeno je danas na Institutu za evropske studije na skupu posvećenom Grčkoj i EU...Grčka više ne može da podnese trenutno zaduženje, saglasni...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.