Grčka dobila vladu, narod jurišao na krompire

Izvor: Politika, 20.Jun.2012, 19:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka dobila vladu, narod jurišao na krompire

Antonios Samaras položio zakletvu, sastav vlade –naknadno

Od našeg dopisnika

Atina Antonios Samaras je i zvanično novi premijer Grčke. Lider konzervativne Nove demokratije je posle uspešnog završetka pregovora o formiranju koalicione vlade,preuzeo mandat i pred predsednikom Karolosom Papuljasom i patrijarhom Jeronimusom položio zakletvu.

Sastav kabineta biće >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << saopšten do petka kada bi kompletna vlada, koju će činiti predstavnici Nove demokratije, PASOK-a i Demokratske levice, trebalo da položi zakletvu. Trenutno je najviše žurbe i sastanaka zbog resora ministra finansija, koji već sutra treba da predstavlja Grčku na sastanku Evogrupe, gde će se odlučivati i o milijardi evra koja je zamrznuta pred izbore.

Lideri političkih partija, koje su i učestvovale u igri za grčku koalicionu vladu, Nova demokratija, PASOK i Demokratska levica, tokom pregovaranja najviše problema su imali oko usaglašavanja stavova oko sastava kabineta ministara. Bilo je mnogo nezadovoljnih, pre svega u redovima socijalističkog PASOK-a, koji su smatrali da je njihov lider Evangelos Venizelos prihvatio za partiju drugorazrednu ulogu. Zahtevajući bolju poziciju u vladi, neki socijalisti koji su već ranije bili ministri, kao da su zaboravili da je na izborima PASOK osvojio treće mesto.

Na momente se činilo da ceo pregovarački proces, koji vodi Antonios Samaras, lider Nove demokratije i pobedničke partije na izborima, može da bude vraćen na početak, jer je i Demokratska levica Fotisa Kuvelisa jasno stavila do znanja da je spremna da podrži vladu nacionalnog spasa, ali ne i da u potpunosti odustane od svojih zahteva da buduća kabinet ministara radi u pravcu postepenog oslobađanja od memoranduma, dakle i obaveza preuzetih u sporazumu o dodeli evropskih kredita Grčkoj.

S druge strane, lider socijalista i dalje insistira da se pored vlade formira i nacionalni pregovarački tim koji bi utvrdio poziciju za revidiranje uslova iz memoranduma za dalje dobijanje evropskih kredita, što je obećanje dato narodu.

U pregovarački tim bi bili pozvani predstavnici svih partija, dakle, i radikalna levica SIRIZA, koja je sa samo tri odsto izgubila izbore.

Evangelos Venizelos očigledno stalno ima na umu činjenicu da je upravo on predlagao da se odmah formira vlada u kojoj bi neizostavno bila i SIRIZA. I da, kada je ta opcija otpala, treba stalno misliti o hiljadama nezadovoljnih Grka, koji su se na izborima okrenuli Aleksisu Ciprasu i smatrali da zemlja treba da se oslobodi poverilačkog jarma, čak i po cenu vraćanja na drahmu.

Socijalno nezadovoljstvo je nešto o čemu svaka vlada ubuduće mora da misli kako bi se izbegli neredi i nasilje viđeno na ulicama grčkih gradova. Akcija besplatnog deljenja krompira i povrća na ulicama Atine zamalo se pretvorila u haos. Od ranog jutra hiljade ljudi čekalo je u redu iako je jasno rečeno da besplatne kutije od 10 kila krompira i povrća koje poklanjaju poljoprivrednici sleduju – najugroženijim. Takvih je na spisku bilo 1.500 i kada je postalo jasno da 2.700 kutija neće biti dovoljne za sve kojima su neophodne, došlo je do haosa, intervenisala je policija.

Jasmina Pavlović-Stamenić

objavljeno: 20.06.2012.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.