Grčka: Zabranjeno davanje krvi zbog malarije

Izvor: B92, 21.Avg.2016, 17:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka: Zabranjeno davanje krvi zbog malarije

Atina -- Vlasti Grčke zabranile su u 12 oblasti dobrovoljno davanje krvi zbog malarije, pošto su se od početka godine četiri osobe tom bolešću zarazile u zemlji.

Zabeležen je još 61 slučaj zaraze, a oboleli su virus primili na Indijskom potkontinentu i Africi, javlja BBC.

Pogođeni su distrikti od Peloponeza do Solun, a prvi domaći slučajevi zabeleženi su pre četiri godine, skoro 40 godina pošto je bolest iskorenjena u >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Grčkoj.

Vlasti su budžetom predvidele sredstva za hemijsko zaprašivanje larvi komaraca koji prenose zarazu.

Malariju izaziva parazit plazmodijum koji se prvobitno krije u jetri pre nego što dospe u krvotok i zarazi crvena krvna zrnca, koja organizam snabdevaju kiseonikom.

Paraziti se hrane krvnim zrncima svakih 48 do 72 sata, što je praćeno jakom groznicom i znojenjem.

Bolest se prenosi sa osobe na osobu ubodom komarca zaraženog krvlju obolelog, a samo jedan ubod dovoljan je za zarazu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Grčka: Zabranjeno davanje krvi zbog malarije

Izvor: N1 televizija, 21.Avg.2016

Zabeležen je još 61 slučaj zaraze, a oboleli su virus primili na Indijskom potkontinentu i Africi...Vlasti Grčke zabranile su u 12 oblasti dobrovoljno davanje krvi zbog malarije, pošto su se od početka godine četiri osobe zarazile tom bolešću, preneo je BBC, pozivajući se lokalne medije...Pogođeni...

Nastavak na N1 televizija...

U Grčkoj malarija, zabranjeno davanje krvi

Izvor: Vesti-online.com, 21.Avg.2016

Vlasti Grčke zabranile su u 12 oblasti dobrovoljno davanje krvi zbog malarije, pošto su se od početka godine četiri osobe tom bolešću zarazile u zemlji...Zabeležen je još 61 slučaj zaraze, a oboleli su virus primili na Indijskom potkontinentu i Africi, javlja Bi-Bi-Si...Pogođeni su distrikti...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.