Grčka: Pronađen najstariji eksponat epske pesme Odiseja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Jul.2018, 17:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grčka: Pronađen najstariji eksponat epske pesme Odiseja

Arheolozi u Grčkoj pronašli su, kako veruju, najstariji eksponat Homerove epske pesme "Odiseja".

Tim grčkih i nemačkih istraživača pronašli su deo pesme na urezanoj glinenoj ploči u drevnoj Olimpiji, na Peloponezu, saopštilo je danas grčko Ministarstvo kulture.

Na ploči se nalazi 13 stihova iz Odisejeve 14. Rapsodije, gde se Odisej obraća dugogodišnjem prijatelju Eumeju.

Prema preliminarnim >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << procenama, pronalazak datira verovatno pre trećeg veka, preneo je Rojters.

Datum još treba da bude potvrđen, ali ploča je i dalje "veliki arheološki, epigrafski, književni i istorijski eksponat", saopštilo je grčko Ministarstvo kulture.

"Odiseja" je epska pesma koja se pripisuje grčkom pesniku Homeru i govori o Odiseju, kralju Itake, koji 10 godina pokušava da se vrati kući nakon pada Troje.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pronađen najstariji eksponat epske pesme Odiseja

Izvor: Večernje novosti, 10.Jul.2018

Tim grčkih i nemačkih istraživača pronašli su deo pesme na urezanoj glinenoj ploči u drevnoj Olimpiji, na Peloponezu Arheolozi u Grčkoj pronašli su, kako veruju, najstariji eksponat Homerove epske pesme "Odiseja". Tim grčkih i nemačkih istraživača pronašli su deo pesme...

Nastavak na Večernje novosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.