Grci na udaru proizvođača insulina

Izvor: B92, 04.Jun.2010, 17:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Grci na udaru proizvođača insulina

Danska kompanija Novo Nordisk koja proizvodi insulin povlači jedan od svojih proizvoda iz Grčke, kao odgovor na veliko smanjenje izdvajanja za lekove, koje je počela da sprovodi grčka vlada.

Ova kompanija je saopštila da je zbog snižene cene po kojoj prodaje insulin - a koji dijabetičari sebi ubrizgavaju uz pomoć sprave koja podseća na nalivpero - sada na gubitku, preneo je Bi-Bi-Si.

Grci oboleli >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << od šećerne bolesti osudili su odluku vodećeg svetskog proizvođača insulina kao "brutalnu kapitalističku ucenu". Preko 50.000 grčkih dijabetičara koristi insulin Novo Nordiska, koji se vrlo lako ubrizgava i stoga je omiljen među obolelima.

Kompanija Novo Nordisk, koja je navela da joj Grčka duguje 36 miliona dolara, saopštila je da namerava da korisnicima besplatno ponudi neki drugi insulinski proizvod.

U okviru oštrih mera štednje, grčka vlada će izdvajati 25 odsto manje novca za lekove.

Danska kompanija dodaje da je brine ta mera grčke vlade, jer će imati efekat domina u farmacetskoj industriji zato što druge zemlje koriste Grčku kao indikator kolike su cene lekova na tržištu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.