Dačić: Sirija za nas bolno pitanje

Izvor: B92, 11.Sep.2013, 01:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Dačić: Sirija za nas bolno pitanje

Beograd -- Premijer Ivica Dačić izjavljuje da Srbija osuđuje upotrebu hemijskog oružja u Siriji "ako je bilo toga", ali dodaje da treba sačekati izveštaj UN.

"Što se tiče Sirije, to je za nas bolno i specifično teško pitanje", rekao je Dačić posle razgovora sa grčkim ministrom javnog reda i zaštite građana Nikolaosom Dendijasom.

Dačić je rekao da odluku o tome šta raditi u Siriji treba da donese Savet bezbednosti UN, zbog načina na koji je Srbija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bila bombardovana

1999. godine.


Takođe je rekao da treba naći mirovno rešenje za Siriju i izbeći vojnu intervenciju.

Dendijas je rekao da će Grčka svoj stav prema situaciji u Siriji definisati posle izveštaja Ujedinjenih nacija.

"Što se tiče evropskih zemalja, one su obavezane međunarodnim sporazumima da osude upotrebu hemijskog ioružja, a naročito protiv nenaoružanih civila", izjavio je grčki ministar, koji u Beogradu razgovara sa rukovodstvom Srbije o saradnji u suzbijanju ilegalne migracije i organizovanog kriminala.

Dendijas je rekao da Grčku posebno raduje činjenica da je određen datum za pristupne pregovore Srbije.

On je rekao da će Grčka učiniti sve što je u njenoj moći da pomogne evrointegracije Srbije, ne samo zato što je reč o prijateljskoj zemlji već zbog velike uloge Srbije na zapadnom Balkanu i u Evropi.

Dačić je rekao da bi medjuvladina konferencija trebalo da počne do kraja januara, i da je značajno što Grčka predsedava Evropskom unijom od početka sledeće godine.

Srpski premijer je izrazio posebno zadovoljstvo što će se taj, kako je rekao, istorijski dogadjaj desiti za vreme grčkog predsedavanja.

Kako je rečeno, Dačić i Dendijas su takođe razgovarali o pitanjima bezbednosti, borbi protiv korupcije, ilegalnim migracijama i saradnji u sprečavanju prirodnih katastrofa poput gašenja požara.

Dendijas potom treba da se sastane i s prvim potpredsednikom Vlade Aleksandrom Vučićem, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

Srbija i Grčka su u Beogradu potpisale protokol o readmisiji, za koji je srpski premijer Ivica Dačić rekao da je deo obaveza u evrointegracijama.

Premijer i ministar unutrašnjih poslova Dačić i grčki ministar javnog reda i zaštite gradjana Nikolaos Dendijas založili su se posle potpisivanja tog dokumenta za dalje jačanje saradnje dve, kako su istakli, prijateljske zemlje.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.