Da li je Grčka konačno izašla iz krize?

Izvor: Press, 20.Nov.2014, 19:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Da li je Grčka konačno izašla iz krize?

Grčka je uspela da izađe iz najteže recesije u poslednjih pola veka, perioda sa čak dva paketa međunarodne pomoći i previranjima na finansijskim tržištima koji su državu umalo koštali izlaska iz evrozone.
Bruto domaći proizvod porastao je 0,7 odsto u trećem kvartalu, prema podacima Eurostata, statističkog biroa Evropske unije, dok je u odnosu na godinu dana ranije, rast ekonomije >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << dostigao 1,7 odsto, pokazuju podaci zvanične Atine.



Grčka šestogodišnja recesija produbljena je smanjenjem budžeta kako bi se država spasila, a reformski napori vlade doveli su javne finansije pod kontrolu, tako da će Grčka ove godine prodati obveznice prvi put u poslednje četiri godine, a Samaras želi da izađe iz programa međunarodne pomoći.
Za održivi oporavak u dužem periodu potrebne su nam investicije, koje će pomoći da grčka ekonomija ponovo stane na noge, smatra Jorgos Papakonstatinu, grčki ministar finansija. Ukoliko ne nastavimo istim tempom od prvog paketa 2010., imaćemo realnu opasnost od ponovnog proživljavanja istog košmara.

Grčka je prva od pet država evrozone koje su primile pakete pomoći 2010. godine, nakon što je budžetski deficit dostigao 15,7 odsto, što je čak pet puta više dozvoljene granice Evropske unije.

Potvrda da se Grčka izvukla iz recesija mogla bi da pomogne Samarasu da sledi Irsku, Portugal i Španiju van programa spašavanja država. Kako bi se ovo desilo, on mora da snizi efekte povećanih troškova pozajmljivanja u protekla dva meseca, nastalih zbog obnovljene političke nestabilnosti i neslaganja sa ostatkom evrozone i MMF-om oko brzine reformi. 
Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.