Cipras: Grčka je finansijski zadavljena

Izvor: Radio 021, 19.Maj.2015, 10:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cipras: Grčka je finansijski zadavljena

Grčki premijer Aleksis Cipras izjavio je da je njegova zemlja "finansijski zadavljena", usred zabrinutosti da Atina možda ima samo nekoliko sedmica do bankrota.

"Iako smo u takvoj finansijskoj situaciji, mi poštujemo sve naše spoljne obaveze", rekao je Cipras i dodao da "nedostatak likvidnosti nije niti izbor niti odgovornost grčke vlade". "Radi se o oštroj pregovaračkoj taktici naših partnera i ne znam da li se iko u Evropi oseća ponosnim zbog toga", rekao je Cipras. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 <<

Predstavnik vlade Gabrijel Sakelaridis rekao je da Grčka, ukoliko želi da ispuni sve obaveze ovog leta, treba više finansijske pomoći. On očekuje da bi dogovor sa kreditorima Grčka mogla da postigne do kraja maja. Cipras je upozorio strane kreditore da njegova zemlja ne može otplatiti dug MMF-u od 750 miliona evra, ukoliko joj oni odmah ne obezbede likvidnost.

Pozivajući se na evropske izvore, grčki listovi su preneli da je Cipras 8. maja poslao pismo predsedniku Evropske komisije Žan Klod Junkeru, šefu MMF-a Kristin Lagard i predsedniku Evropske centralne banke Mariju Dragiju. U tom pismu Cipras je rekao da Grčkoj nedostaju domaći izvori likvidnosti za ispunjavanje, kako domaćih, tako i stranih dužničkih obaveza i da nije dobila nikakvu pomoć za otplatu duga od 240 milijardi evra, još od prošlog avgusta.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.