Srpska i Gasprom se dogovorili o Južnom toku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Mar.2010, 20:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpska i Gasprom se dogovorili o Južnom toku

MOSKVA - Republika Srpska i Gasprom dogovorili su se danas o izgradnji kraka gasovoda Južni tok, koji će iz Srbije ići u Republiku Srpsku, a zatim i u Federaciju BiH, izjavio je agenciji Beta ministar energetike Republike Srpske Slobodan Puhalac.

U razgovoru premijera Milorada Dodika i potpredsednika Gasproma Aleksandra Medvedeva dogovoreno je da najpre bude izrađena studija o izvodljivosti, a da potom budu potisani odgovarajući sporazumi, kazao je Puhalac, koji je učestvovao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << u pregovorima.

On je naveo da je to bio nastavak pregovora, koji su u Beogradu prošle jeseni započeli Dodik, predsednik Srbije Boris Tadić i Medvedev.

Izgradnjom tog gasovoda "Sava", prema njegovim rečima, bile bi obezbeđene dovoljne količine gasa i za RS i za celu BIH, odnosno preko 1,5 milijardi kubnih metara godišnje gasa.

On je naglasio da razvoj gasne mreže neće biti ničim uslovljen.

Govoreći o jučerašnjem sastanku sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim i predstavnikom predsednika Rusije za centralni federalni okrug Georgijem Poltavčenkom, on je rekao da se razgovaralo o Rafineriji nafte Brod, čiji je paket akcija kupio ruski Zarubežnjeft.

Naveo je da je u razgovoru ruska strana potvrdila dalji priliv investicija u rafineriju, dostizanje standarda "euro 5" i podizanje kapaciteta sa milion i 200 hiljada tona na četiri miliona i 200 hiljada tona u narednom periodu.

Potvrđena je i izgradnja pruge Brod-Modriča i povećanje kapaciteta u rafineriji ulja Modriča, rekao je Puhalac.

Po njegovim rečima, razgovaralo se i o istraživanjima zaliha sirove nafte u RS i BiH, koje se procenjuju na oko 50 miliona tona.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.