Izvor: Radio 021, 17.Nov.2019, 23:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poljska prestaje da kupuje gas od Gasproma

Poljska državna gasna kompanija saopštila je da je obavestila ruski Gasprom da neće produžiti dugoročni ugovor o uvozu gasa posle njegovog isteka za tri godine.

Poljska radi na smanjenju svoje zavisnosti od ruskih energetskih izvora, koje je Moskva ponekad koristila kao sredstvo političkog pritiska na svoje partnera, navodi AP. U okviru napora za smanjenje zavisnosti je i sklapanje dugoročnih ugovora za isporuku tečnog prirodnog gasa iz SAD, Katara i drugih zemalja, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << kao i razvoj novog gasovoda sa Norveškom za isporuke iz Severnog mora.

Poljska kompanija PGNiG saopštila je da je, u saglasnosti sa odredbama sporazuma, poslala obaveštenje Gaspromu, koji kontroliše ruska država, da će ugovor biti prekinut 31. decembra 2022. godine. Kompanija je navela da će Poljska imati dovoljno energije posle tog datuma.

Poljska je više puta navodila da su finansijske odredbe ugovora sa Gaspromom nepovoljne i da plaća višu cenu nego drugi u Evropi. Poljska koristi oko 14 milijardi kubnih metra gasa godišnje. Prema ugovoru sa Gaspromom obavezana je da godišnje uvozi oko 10 milijardi kubnih metara ruskog gasa.

Autor: Beta

Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
Pogledaj vesti o: Gasprom

Nastavak na Radio 021...






Povezane vesti

Poljska odustala od ruskog gasa

Izvor: Kamatica.com, 18.Nov.2019, 01:01

Poljska državna gasna kompanija saopštila je danas da je obavestila Gasprom kako neće produžiti dugoročni ugovor o uvozu gasa, nakon što istekne za tri godine..

Nastavak na Kamatica.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.