Izvor: Blic, 13.Mar.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Moskva i Kijev rešili spor o prodaji gasa

Ruski državni energetski gigant "Gasprom" postigao je konačan dogovor o prodaji gasa sa ukrajinskom državnom firmom "Naftogas" posle dvodnevnih razgovora u Moskvi, saopštila je danas ruska kompanija.



"Gasprom" je objavio da će do kraja godine Ukrajini prodavati gas koji uvozi iz centralne Azije po ceni od 179,5 dolara za 1.000 kubnih metara.

Ruski gas, uključujući količine >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << koje su već isporučene u januaru i februaru, koštao je 315 dolara za 1.000 kubnih metara, ali će Ukrajini biti omogućeno da ga plati vraćanjem određenih količina iz svojih podzemnih skladišta.

U saopštenju se ne precizira da li su dve strane odlučile da zadrže ili uklone posrednike u međusobnoj trgovini gasom.

"Gasprom" je saopštio da će ukrajinskim industrijskim potrošačima moći direktno da isporučuje minimalno 7,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje, što je manje nego što su analitičari očekivali. Ruska kompanija navodi da će razgovori o uslovima za isporuke gasa u 2009. godini biti nastavljeni.
Pogledaj vesti o: Gasprom,   Moskva

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Dogovor o gasu Rusije i Ukrajine

Izvor: B92, 13.Mar.2008

Moskva -- Ruski Gasprom i ukrajinska kompanija Naftogaz rešili su višenedeljni spor oko načina plaćanja i isporuka ruskog gasa Ukrajini...U februaru je Gasprom saopštio da mu je Ukrajina dužna 1,5 milijardi dolara za gas..Prema sporazumu koji su potpisali čelnici dveju kompanija Aleksej Miler...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.