Konkurencija Gaspromu u Evropi tek posle 2017. godine

Izvor: Blic, 05.Sep.2013, 10:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konkurencija Gaspromu u Evropi tek posle 2017. godine

Gasprom će ostati glavni isporučilac gasa na evropskom tržištu do 2017-2018. godine, i zato će verovatno značajno revidirati cene po dugoročnim ugovorima sa evropskim kupcima.

To je u intervjuu Itar tasu rekla rukovodilac odeljenja za razvoj naftnogasnog kompleksa Rusije i Instituta energetskih istraživanja RAN Tatjana Mitrova.

Pad proizvodnje ugljovodonika u Evropi stvara potrebu za uvozom. Sada se proizvodnja gasa u kontinentalnom pojasu Velike Britanije >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << osetno smanjuje svake godine. Pri tome u Evropi do 2017-2018. godine nema drugih izvora gasa i faktički samo Rusija može da poveća isporuku Evropljanima, kaže Mitrova.

Ona je dodala da će deficit gasa u Evropi omogućiti Gaspromu da poboljša svoj položaj na tom tžištu, a konkurencija će se pojaviti tek 2017-2018. godine, kada budu pokrenuti novi kapaciteti tečnog naftnog gasa (TNG) na svetskom tržištu.

U 2016-2017. godine se očekuje pokretanje nekoliko australijskih TNG projekata, koji će povećati kapacitete za proizvodnju gasa u zemlji sa 20 miliona tona 2011. na 124 miliona tona 2017. godine. Takođe su u planu tri fabrike američkog gasa ukupnog obima 50 do 55 miliona tona.

Imajući u vidu sve ovo, Mitrova zaključujue da će u pregovorima o reviziji cena gasa za evropske potrošače Gasprom zadržati poziciju vezivanja za cene nafte i ponudiće samo minimalne ustupke svojim klijentima.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Gasprom

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.